Слави Георгиев пита кмета на Пловдив за съдбата на тютюневите складове

11:39, 23 авг 16 / Политика 25 848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Питане към кмета на Пловдив Иван Тотев по повод действията на Общината по опазване на културното и архитектурното наследство на бившите тютюневи складове отправя общинският съветник от Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ) Слави Георгиев.

"Пловдив изгуби емблематични сгради - паметници на културата и на практика - част от историята си. Пожарът на 20 август, унищожил четири тютюневи склада, и събарянето на склада на "Одрин" 8 през март постави сериозните въпроси не само за готовността на Пловдив да е Европейска столица на културата през 2019 година, но и по принцип - за запазването на духовния му и културен облик. Гражданите на Пловдив показаха, че не са безучастни към това. Община Пловдив не би следвало и не трябва да мълчи" пише в питането си Георгиев.

Той е убеден, че с оглед на засиленото обществено внимание по този проблем следва да се изяснят действията на Община Пловдив за запазването на този уникален за града ни и страната архитектурен комплекс. Още повече, че след горчивия опит в това отношение - събарянето на бившият тютюнев склад на ул. "Одрин", се очакваше Община Пловдив да предприеме крути мерки по отношение съхраняването на останалите бивши тютюневи складове.

Общинският съветник поставя няколко конкретни въпроса, на които държи да му бъде отговорено писмено, като отговорът да бъде устно огласен на следващо заседание на Общинския съвет в Пловдив.

Слави Георгиев пита:

Община Пловдив наясно ли е кои са собствениците на всички бивши тютюневи складове?

Между март 2016 и август 2016 г. Община Пловдив издирила ли е и провела ли е разговори с който и да е от собствениците (или техен пълномощник) на бившите тютюневи складове относно намеренията им за притежаваната от тях собственост?

Предприела ли е Община Пловдив действия по обявяването на бившите тютюневи складове за индивидуални паметници на културата, в т.ч. отправяне на писмени искания за това до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)?

Възползвала ли се е Община Пловдив от чл. 71-73 от Закона за културното наследство, а именно: да санкционира собствениците на бившите тютюневи складове, да извърши ремонти за собствена сметка и да търси след това възстановяване на средствата от собствениците?

Какви мерки възнамерява да предприеме Община Пловдив оттук нататък за съдбата на бившите тютюневи складове?

По какъв начин Община Пловдив възнамерява да използва бившите тютюневи складове през 2019 година, когато Пловдив е Европейска столица на културата?

Питането на Слави Георгиев е на основание чл. 33 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама