1553 първокласници наесен в Шуменско

12:06, 23 авг 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1553-ма първокласници ще влязат в класните стаи в училищата в Шуменска област на 15 септември, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Данните са към 25 юли и се очаква да има незначителна промяна в тях. Възможно е родители да отпишат децата си, заради заминаване в чужбина или друго населено място в страната. Поради същите причини, може и да се запишат малчугани в последния момент, коментираха от просветното ведомство.

Броят на първокласниците в Шуменско е почти същият както и миналата година, като цяло тенденцията е те да намаляват заради демографската криза.

Няколко шуменски училища традиционно ще са с най-голям брой първолаци. Класацията на най-желаните от родителите школа води СОУ „Сава Доброплодни”, където са записани 120 деца и класовете са препълнени.

„Има голям наплив на желаещи, стремим се да удовлетворим родителите. За новата учебна година са разкрити 5 паралелки в 1 клас, с по 24 ученици. Три от класовете са с избираеми часове по хореография, изобразително изкуство и музика. Четвъртата е с изучаване на английски език”, каза директорката Албена Иванова.

По думите й, тази година се наложило даже да връщат мераклии за прием в първи клас и около 20-тина деца са били насочени към други училища.

Учебната 2016/2017 година  е последната, в която приемът в първи клас се прави изцяло по усмотрение на ръководството на училищата. Вече е в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование и от догодина общините ще дават становище за това колко паралелки да има в училищата.

„Разчитаме, че ще работим заедно, добре е да се подготви система с ясни правила за прием”, смята директорката Албена Иванова.

Училищата в селата в община Шумен събират първолаци от съседни населени места, тъй като всички школа са средищни, с изключение на основното училище в село Ивански. В целия регион, с най-малко първолаци ще е ОУ „Христо Ботев” във върбишкото село Тушовица, където на чиновете ще седнат само три деца в първи клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама