Над 30 отбора от страната и чужбина ще участват в турнира по ориентиране в Шумен

12:10, 23 авг 16 / Спорт 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 30 отбора от страната и чужбина ще участват в състезанието по спортно ориентиране, което ще се проведе от 26 до 28 август в Шумен. Това оповестиха днес на брифинг основните организатори на престижната проява.

Подадените заявки за участие са 280.

За купите “Сивен” и “Шуменска крепост” ще се състезават и ориентировачи от Австрия, Швейцария и Македония.

Носителят на световната купа по ски ориентиране за 2015 и 2016 година Стефан Беломъжев също ще премине по трасето на състезанието.

Състезанието ще се проведе в три последователни дни в района на Шуменската крепост.

Състезателите са разделени в 12 възрастови групи. Трасето за елитните състезатели е с дължина 5 километра за мъжете и 4 километра за жените. За любителите ще има отворени маршрути.

Официалното откриване е в петък от 15 часа, а първия старт на средна дистанция е час по-късно. Следващият ден състезанието започва в 11 часа. В неделя смесената щафета стартира в 10 часа. В трите състезателни дни ще бъдат раздадени по 22 комплекта медали, а за най-малките участници организаторите са подготвили много изненади и лакомства.

Състезанието по спортно ориентиране в Шумен се провежда от десетилетия и традицията му надхвърля четвърт век. В началото ориентировачите са се състезавали за купа “1300 години България”. Призът е бил преходен, а всеки клуб, който го печели поставя плочка с името си на купата. В крайна сметка красивата награда остава клуб “Мадарски конник” от Шумен, защото най-много пъти е бил носител на отличието. След 1981 година името на купата се променя в “Шуменска крепост”, а проявата започва да се подкрепя и подпомага от фирмата за спортно облекло “Сивен”. За известен период провеждането на състезанието прекъсва. След време то възкръсва за нов живот, като целта на организаторите е да го превърнат в един от най-престижните форуми по спортно ориентиране в Европа. От следващата година има идея надпреварата да се провежда в района на НИАР “Мадара”.

Тазгодишното издание на тура символично ще отбележи 25 години от надпреварата. Проявите обаче съвсем няма да са символични. Организаторите имат амбицията трите състезателни дни да се превърнат в празник за шуменци и гостите на града. Съпътстващата културна програма започва в петък от 21 часа с кино фест, на който ще бъдат показани архивни кадри от първия старт на надпреварата по спортно ориентиране в Шумен, както и ленти от турнири по ски ориентиране. Кулминацията на празника ще бъде в събота. Тогава от 13 часа ще се направи пряко включване от Световното първенство по спортно ориентиране в Швеция. Подготвени са много награди и изненади за зрителите, а гвоздей на програмата ще е концертът на Тони Димитрова, който е с начален час 20. След него следва празнично разрязване на голяма торта и заря, а водещ на шоуто ще бъде спортният журналист Иво Райчев.

За всички зрители и любители на ориентирането в района на старт-финала ще има павилиони за бира, скара и забавления.

Главни организатори на състезанието по спортно ориентиране за купите “Сивен” и “Шуменска крепост” са Община Шумен, фирма “Сивен” и клуб по ориентиране “Мадарски конник”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама