Махат запалките от скандалната поръчка за рекламни материали на МОН

12:16, 23 авг 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Запалките като рекламни материали ще бъдат махнати от новата поръчка, която ще бъде пусната скоро от Министерството на образованието и науката. Това заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя коментира скандалната обществената поръчка за рекламните материали, която беше за 2 млн. лв. и беше публикувана на страницата на Министерството на образованието и науката по време на отпуската на Кунева. В рамките на ден обаче образователният министър спря изпълнението ѝ.

"Съжалявам, че единствената седмица, в която бях в отпуска, беше седмицата, в която обществената поръчка за рекламните материали, беше на страницата на Министерството на образованието и науката, и за зла участ с главния секретар на МОН Красимир Вълчев двамата едновременно излязохме в отпуска и нямаше кой да направи обяснението, което трябва да направим", допълни образователният шеф. 

Кунева поясни, че по подобни обществени поръчки са работили шестима министри в МОН и всички министерства, които имат оперативни програми. Парите, които се дават за реклама са задължително изискване от ЕС, тъй като за да се използват дадените 750 млн. лв. по оперативна програма, то дейностите, извършени с тях трябва да се рекламират. 

"Във всяка една сфера, свързана с оперативна програма, ЕС държи да има знак, че това не е по благоволение на едно или друго правителство или на един или друг министър, включително и на министър на образованието, а е направено през ЕС", разясни още Кунева.  И допълни, че има задължение към всяка програма да има табели и рекламни материали.

"За тези 2 млн. лева сега за рекламни материали или близо 4 милиона в предишния период, колкото е дало това министерство, със сигурност можем да им намерим много добро приложение. Тази възможност съществува, но за парите от българския бюджет, за парите от европейския бюджет имаме задължения, които, ако не ги изпълним, ще върнем цялата сума по програмата", разясни тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама