Учат зрелостниците как да протестират и какво е тероризъм

12:42, 23 авг 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зрелостниците ще бъдт учени как да протестират и какви са основните форми на протест. Ще им се представят отделните видове демокрация и различните избирателни системи, и какво е това тероризъм. Темата с бежанците и миграцията ще се обсъжда по-подробно в горните класове. Това е заложено в новите програми, които ще заменят изучаването на досегашния предмет „Свят и личност“. 

В XI и XII клас учениците ще могат да изучават вече предмета „Гражданско образование“. Работните варианти на учебните програми се очаква скоро да бъдат качени на сайта на Министерството на образованието и науката. За тях разясни днес образователният шеф Меглена Кунева. По думите й програмите ще бъдат предмет на обществено обсъждане през 2018 година и дотогава в тях могат да попаднат други нови актуални теми.

Освен протестите, нов акцент ще са и социалната политика, и социалното партньорство. Така например, по темата „Гражданите и икономиката“ младите хора, преди да завършат средно образование, ще трябва да се подготвени да анализират същността и необходимостта от регулацията на пазарната икономика, да познават основните трудови, социални и осигурителни права. Учениците ще се насочват към ориентиране на пазара на труда, към данъчните политики, но и към солидарността като принцип и др. Въвеждат се понятия линия на бедност, типове социална помощ и други.



Междувременно от МОН представиха и прокета на Държавен образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Той бе представен подробно от зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Сред интересните неща, които той разясни бе частта за участитето на младите хора в управлението на училищния живот. Така например с този стандарт се дава свобода на тийнейджърските организации като ученически съвети и младежки парламенти. Всяко учулище ще трябва да има Етичен кодекс на ученика. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама