Над 90 фирми участват в панаира "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

13:24, 23 авг 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 90 фирми от страната и чужбина ще участват в започващото днес в Добрич международно изложение "Селското стопанство и всичко за него". Панаирът тази година има нова локация - изложителите разполагат с терен от 150 декара на изхода на Добрич за Варна. Демонстрациите на селскостопански дейности с нови модели машини ще се провеждат на място за удобство на посетителите, посочват организаторите на форума.

Официално форумът бе открит от кмета на Добрич, който заедно с изпълнителния директор на "Добрички панаир" Звезделина Иванова и началника на кабинета на министъра на зеделието Десислава Танева - Любен Татарски, прерязаха лентата и пожелаха успех на изложителите. Поздрав към участниците в изложението отправи и областният управител Детелина Николова, която отбеляза, че панаирът е с дългогодишна история. Първото изложение е било в края на 18 век.

В рамките на пет дни посетителите ще видят най-новото, което се предлага в едрогабаритната и малогабаритна техника за обработка, новите предложения на фирмите производители и вносители на торове и препарати за селското стопанство. Традиционно с щанд в изложението участва Добруджански земеделски институт, който за есенната сеитбена кампания предлага на производителите 14 сорта обикновена пшеница, 5 сорта тритикале и два сорта зимен ечемик от селекцията на института. Наред със семената за зимни есенни култури, се предлагат и семена за пролетни такива - пет сорта полски фасул и един сорт леща е 13 хибрида слънчоглед - признати и вписани в сортовите листи на Европейския съюз, а някои от тях са признати в Румъния, Казахстан, Украйна.

За първи път предвид новото местоположение на изложението по-широко е представен и животновъдния сектор. Посетителите имат възможност да се запознаят отблизо с породата коне Английски чистокръвен, крави порода Холщайн и овце порода "Ил дьо франс".

Заедно с българските представителства на редица чужди компании на изложението ще демонстрират нови технологии и продукти в земеделието и фирми от Румъния, Гърция и Турция. Новост в 24-ото издание на панаира е демонстрацията от местни фермери на елитни породи животни - птици, овце, крави, коне, каза Звезделина Иванова. Изложителите ще предлагат също мляко, сирене, кашкавал и други продукти от животновъдството. В дните до 27 август земеделските стопани ще могат да избират и нови модели селскостопански машини и инвентар, съоръжения за почистване, сортиране и обеззаразяване на семена, сушилни инсталации, препарати за растителна защита, масла и смазочни материали, специализирана литература. Производители ще предлагат семена и посадъчен материал за есенната кампания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама