Седмина терористи арестувани във Франция, трима от тях планирали атентат

14:20, 23 авг 16 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем души са били арестувани за връзки с терористични мрежи през август, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов, цитиран от АФП. Трима от тях сазадържани заради планиране на терористични атентати. 

„Броят на лицата, свързани с терористични мрежи, арестувани през първите шест месеца на годината във Франция, е равен на този за цялата минала година“, поясни още Казньов, без да дава подробности за арестите през август.

Според данни, оповестени в началото на август от Министерството на вътрешните работи, от началото на 2016 властите са арестували 165 души, 91 са получили обвинение, а 63 са задържани във връзка с борбата с тероризма.

Година и половина след атентатите в Париж от 13 ноември, при които загинаха 130 души, а над 300 бяха ранени, в страната са в сила безпрецедентни мерки за сигурност.

На 8 август 16-годишно момиче от парижкото предградие „Мелун” беше върнато обратно в затвора по обвинения за планирането на екстремистки атаки. Тийнейджърката е била администратор на група в „Телеграм”, криптирано приложение за съобщения, което е било използвано от двамата терористи да планират убийството на свещеника в Нормандия през миналия месец.

Според разследващите тя „препредавала многобройни пропагандни послания на „Ислямска държава”, призоваващи за атаки” и също така изразявала лично желание да „предприеме действия”.

Арестите следват двете атаки през юли, шокирали страната, тъкмо когато тя започна да се възстановява от терористичните атаки в Париж през ноември.

На 14 юли 31-годишен тунизиец заби 19-тонен камион в тълпа от хора, празнуващи националния празник на Франция на крайбрежната улица в Ница, убивайки 86 души и ранявайки повече от 400 души.

На 26 юли пък двама 19-годишни щурмуваха църква в северния град Сент Етиен дю Рувре и прерязаха гърлото на възрастен свещеник.

Според правителството, терористичната заплаха остава "изключително висока" във Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама