Сотир Цацаров: Версията "клошар" е основната за пожара на тютюневите складове, но не е единствената

15:18, 23 авг 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Както за мен така и за проверяващите органи версията „клошар“ не изключва всички други версии“, това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Той припомни, че окръжната прокуратура повдигна обвинения 44-годишния пловдивчанин Любомир Данчев за това, че на 20 август 2016 г. е запалил сградата на ул. "Екзарх Йосиф" 13, със значителна стойност, собственост "Р.И.П.А." ООД - Пловдив.

„Доказателствата по отношение на прякото извършителство в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Разследването обаче трябва да търси не само прекия извършител, а и евентуалният инвестиционен интерес, който стои зад този пожар“, заяви Цацаров.

В резултат на взетото днес решение досъдебното производство ще продължи като следствено дело, т.е разследването ще бъде поето от следователи от Окръжната следствена служба.

„Разследването ще бъде по 2 направления-първото е криминално, свързано с прякото възникване на пожара и начина на разпространение на огъня в сградите. Втората линия на разследване  ще обхване търсенето на инвестициония интерес и всичко, което се случвало със сградите в административно, разрешително и всяко друго отношение до момента на пожара и след това“,подчерта главният прокурор.

Според него екипът по втората линия на разследване ще бъде същият, който се занимава с разрушения склад на улица „Одрин“8, защото ситуациите много си приличат.

Утре експерти ще изготвят заключение кога може да се влезе и да започне вътрешния оглед на сградите. Специалистите започват работа по пожаро-техническата експертиза, която ще бъде ключа в разследването.  Започва и пълен анализ на движението на собствеността от момента, в който сградите са придобити от настоящите собственици до възникване на пожара.

„Втората линия на разследване ще трябва да отговори и на още един въпрос относно участието територията Тютюнев град в рамките на Европейска столица на културата и начинът, по който е осъществено кандидатстването“, допълни Цацаров.

Той е категоричен, че разпитите продължават включително и на италианския собственик, дружеството „Галакси пропърти груп“, кмета на Пловдив Иван Тотев, главния архитект на града Румен Русев.  

„Ще бъде изяснено с помощта на специалисти теоретично при положение, че сградите са изгорели какъв е режима на тяхното застояване. От общината, районното кметство и службите, които имат съпричастност ще се изиска буквално всяка хартия, искана от собствениците или издадена от службите“, каза още главният прокурор.

Като човек и гражданин на Пловдив Цацаров завърши с думите: „Това не може да бъде начинът,  по който може да се позволи този град да се развива, а това е начинът да бъде унищожен духа и културата на града. Затова понякога е много удобно да се каже, че разследването е причина, поради която не може да се отговаря на много въпроси. Сега обаче заради разследването ще се отговаря на тези въпроси, свързани със задълженията на държавните, общинските органи и собствениците до пожара и след него“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама