Отмяна на двойното гражданство искат германски консерватори

15:33, 23 авг 16 / Свят 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германските консерватори поискаха Берлин да отмени двойното гражданство. „Германия трябва да се върне към старите правила за издаване на паспорт и всеки има право само на едно гражданство“, заяви генералният секретар на Християн-социалния съюз Андреас Шойер, цитиран от БНР.

"Германският паспорт не е преоценена стока, която човек може да си вземе към първия паспорт", заяви в интервю за вестник "Райнише пост" Шойер. Той посочи, че само чужденци, които са живели достатъчно дълго в Германия и са се интегрирали, като са приели германските ценности и принципи, могат да станат и граждани на федералната република.

Вътрешният министър Томас де Мезиер също споделя мнението на ХСС. „Смятам, че човек трябва да избере едно гражданство. Не може един човек да има два паспорта", посочи той.

В отговор на това социалдемократите заявиха, че двойното гражданство ще остане и те няма да подкрепят инициативи за премахването му. Мярката се отнася най-вече за децата на чужденци, родени в Германия. До 2014 година те получаваха германски паспорт заедно с този на родителите си, но до 23-тата си година бяха задължени да изберат един от двата. Родените след 2014 година имат право да запазят и двете гражданства. Това правило засяга най-вече германците от турски произход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама