Почетоха паметта на жертвите от тоталитарния режим (снимки)

16:13, 23 авг 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки граждани почетоха паметта на загиналите по време на комунизма за седма поредна година. Те се събраха пред Мемориала в градинката пред Националния дворец на културата.

Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им е официалното наименование у нас на Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими.

Освен възрастни хора сред присъстващите бяха и депутати от ДПС. Евродепутатът Андрей Ковачев изпрати писмо, тъй като не успя да уважи събитието.

„Ние сме против сътрудниците на Държавна сигурност (ДС), но сме преди всичко против тези, които правеха сътрудници на ДС – мъжът доносник срещу жената, жената доносник срещу мъжа, с което разделиха нацията“, каза председателят на Съюза на репресираните от комунистическия терор доц. Драго Михалев пред присъстващите. Той припомни историята за огромното престъпление срещу човечеството 27 години след преврата на 10 ноември 1989 г.

И допълни: „Народното събрание обяви комунистическия режим за престъпен, но реално не настъпиха никакви последствия след това. Тези хора и голяма част от техните наследници бяха лишавани от образование, от заемане на съответна длъжност, от работа, пращане в лагери. Те отново останаха в най-ниското икономическо положение в тази страна“.

Жертвите на терора в България само в първите седмици след 9 септември 1944 г. са между 16 000 и 20 000, по данни на президента Желю Желев от 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване на годишнината от смъртните присъди на т.анр. Народен съд.

































Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама