Клиент сигнализирал, че насилствено принуждават към проституция в Пловдив

16:38, 23 авг 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко сигнала от жертви на трафик и техни познати са получени в Местната комисия за борба с трафик на хора, стана ясно от днешното заседание, проведено в Община Пловдив, на което беше обсъдена дейността до момента, съобщиха от администрацията.

Един от сигналите е получен и от клиент, ползващ сексуални услуги на момичета от ромски произход, за насилствено принуждаване към проституция, заради което незабавно са информирани Националната комисия за борба с трафика на хора и отдел „Криминална полиция“ към ОД МВР – Пловдив.

Друг от сигналите е бил свързан с осъществяване на проверка относно с коректността на фирма, предлагаща работа във Великобритания на територията на Пловдив, се посочва в отчета на секретаря на Местната комисия Таня Иванова. Само бързата и навременна реакция е спомогнала за предотвратяване на евентуално попадане на лицето в ситуация на трафик.

Също така е получен сигнал, свързан с идентифицирана жертва на трафик от български произход, намираща се към момента във Федерална република Германия и на която е предстояло да се завърне в България, завършва благополучно  с настаняването й в Кризисен център на Фондация „Анимус“ в София.

„Подрастващите са едни от най-уязвимите групи, ето защо вниманието на Местната комисията е съсредоточено към по-голяма информираност и превенция, за да може младежите да си дадат сметка и цялостна представа за пътя, по който жертвите попадат в ръцете на трафикантите, причините за това и начините да се предпазят от подобна ситуация“, обясни Таня Иванова.

Отново с цел превенция са организирани и срещи сред ромската общност във връзка с холандски проект за безопасна трудова миграция, където подробно са обсъдени рисковете при пътуване и търсене на работа в чужбина, трудовите и социални права и задължения в Кралство Нидерландия, както и начините за предпазване от попадане в ситуация на трафик на хора с цел трудова експлоатация, като не е подмината и темата за експлоатацията на детския труд.

На днешното заседание беше обсъдено още изработване на становище във връзка с разработването на Национална стратегия за борба с трафика на хора и утвърдения от Министерски съвет на 20.07.2016 г.

Гражданите могат да подават своите сигнали за евентуални жертви на трафик е:  032/622136;  или на имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама