РИОСВ не установи фекално замърсяване на река Хаджийска в Слънчев бряг

18:39, 23 авг 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Eксперти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас съвместно с Басейнова дирекция-Черноморски район са извършили незабавна проверка по сигнал за замърсяване на река Хаджийска с фекални води в района на „Какао Бийч“ в курорта Слънчев бряг, съобщиха от екоинспекцията. Още на 19 август са взети проби от устието на реката преди вливане в Черно море и от морските води за физикохимичен анализ.

След отново получени на 21 август сигнали за замърсяване на реката, незабавно е сформиран екип от експерти на РИОСВ-Бургас, БДЧР - Варна, Регионална лаборатория Бургас към ИАОС– гр. София и РЗИ–Бургас. Извършен е оглед на плажната ивица в Слънчев бряг около заустването на р. Хаджийска и речното русло в участъка от моста над реката до вливането й в морето.

Констатирано е, че водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция на повърхността. Речното русло е обрасло с гъста водна растителност и тръстика. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен цвят и специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед на река Хаджийска в посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. При проверката са взети проби от р. Хаджийска на 50 метра от устието и от морските води - на 3 м от брега. Взети са и проби от РЗИ за микробиологичен анализ.

Екоинспекцията се е задействала след сигнали от туристи, че са усетили силна миризма на фекалии откъм река Хаджийска, която пресича Слънчев бряг и се влива в морето. Най-кошмарна била вонята около почивната станция на Министерския съвет, която е разположена на първа линия на Централния плаж.

Според запознати обаче има вероятност замърсяването на реката да е причинено и от други източници. Една от версиите е, че става дума за хотели с развалена канализация, чиито отпадъци затлачват канализационната мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама