Асоциация прави "стена на срама" на частните съдебни изпълнители

19:46, 23 авг 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциация за защита на длъжника създава своеобразна "стена на срама" с имена на частни съдебни изпълнители, кредитори и съдии, които нарушават закона като не зачитат правата на длъжника, който често пъти е изправен пред съдебно изпълнение без дори да е уведомен. Това обявиха от асоциацията на пресконференция за "Закона за частните съдебни изпълнители и тежките последствия, породени от него". 

От новоучредената асоциация смятат, че съществуването на частните съдебни изпълнители е противоконституционно. Нарушен е член 8-и от Конституцията, в който изрично е споменато, че съдебната власт е държавна. Съответно според асоциацията закона за ЧСИ е приет с измама. В ГПК не съществува никъде термин "частен съдебен изпълнител". Точно обратното - в чл. 358 не се допуска изобщо частен съдебен изпълнител, следователно ЧСИ не могат да ползват кодекса. Това ясно и точно е записано в чл. 358, че частни съдебни структури не могат да участват при запор на банкови сметки и конфискация, обявиха от там.

Според базовото тълкуване на термина "закон", той е обществен договор. Според информирани, написването на проектозакона за ЧСИ е даден на един адвокат да напише текстовете. Така налице е обществен договор без обществено обсъждане. Такова се е провело само с юристи от различни държавни и частни структури.

"Така българските граждани остават с незащитени и негарантирани права. Твърди се, че сме парламентарна република, но това на практика не е така. Ние сме партийно образувание, защото листите на кандидатите за народни представители се правят от ръководството на партиите или еднолично от председателите. Намесват се олигарси, приятелства, подкупи и сфери на влияние. Председателят на мнозинството в парламента по правило е премиер и държи изцяло изпълнителната власт. Но в същото време по чисто партийна линия той държи парламентарното мнозинство и излиза така, че в ръцете на изпълнителната власт е и законодателната", категоричен е Николай Колев - Босия, един от учредителите на асоциацията.

Частното съдебно изпълнение се движи на „ръба на закона” без да отчита, че изпълнява поверени му от държавата функции и двете страни са равнопоставени. Силната им мотивация са начисляваните такси. Приходите само за 2014 г. от извършените от частните съдебни изпълнители дела са за 450 млн. лв., а те самите са 164 души, разясняват от асоциацията за защита на длъжника.

По същия начин това мнозинство избира част от ВСС, главен съдебен инспектор и диктува избора на съдии, следователи, прокурори и надзорни органи. Това означава, че у нас всичко е дълбоко опорочено, добавя Колев.

Позоваването на фиктивния "факт", че ЗЧСИ е създаден на основата на австрийския закон за ЧСИ е измислено. В Австрия има закон само за помощник съдебни изпълнители от частен характер, но решенията се взимат и ръководят от държавен съдебен изпълнител към съответния съд.  Асоциацията вече е поискала изготвянето на сравнителен анализ с австрийския закон, използван за база при приемането на промените в Гражданско-процесуалния кодекс у нас. 

Европейското законодателство дефинитивно е наднационално и е задължително за всички български и други съдебни органи. У нас това не се изпълнява, което още веднъж води до нищожност на решенията, добавят от асоциацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама