Ясни са критериите за безвъзмездната помощ за газифициране на частни домове, не може преход от парно към газ

20:38, 23 авг 16 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатстването по проект „Мерки за енергийна ефективност при крайните потребители на природен газ чрез газоразпределителни дружества в България” (DESIREE GAS) е организирано на принципа „на едно гише”. Въведените критерии за допустимост на кандидатите включват изискване за вида на източника на енергия, който се заменя, а именно допуска се преминаване от електричество, дърва, въглища и нафта към природен газ. Важно е да се отбележи, че преходът от централно отопление (ТЕЦ) към природен газ не е допустим по настоящия проект.

Безвъзмездната помощ по проекта възлиза на 10 млн. евро и се осигурява от Международен фонд Козлодуй, управляван от Европейска банка за възстановяване и развитие. Проектът има за цел да предостави ефективен механизъм за подпомагане на газификацията на българските домакинства, в съответствие с Директивата на ЕС за енергийна ефективност. Това е първият проект, с който се подпомага газификацията като конкретна мярка за енергийна ефективност на жилищата. Той насърчава най-ефективните технологии и подпомага преминаването от въглерод-интензивните източници на енергия към природен газ, като по този начин се намалява консумацията на енергия и вредните въглеродни емисии в битовия сектор в България.

Допустими бенефициенти са физически лица – собственици на жилища, които ще получат до 20% от допустимите разходи за инвестицията, но не повече от 1000 евро за инсталации с котли с висок КПД и 1200 евро за инсталации, използващи кондензни котли. Участието в проекта е максимално опростено. Собственикът посещава офиса на газоразпределителното дружество (ГРД), лицензирано за съответния район, където ще получи нужните образци и съдействие при попълването им.

Пълна информация за проекта, включително образци на необходимите документи, може да бъде намерена на специално създадената електронна страница на проекта www.desireegas.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама