Търсят решение на проблема с бездомните кучета в Каварна

07:35, 04 юли 16 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществено обсъждане по проблема с увеличената популация на безстопанствени кучета се проведе в Община Каварна. На него са обсъдени и възможностите за изграждане на общински приют за безстопанствени кучета.

Проблемът с безстопанствените кучета е факт. Има дори и на плажа, заяви кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя посочи, че повод за провеждането на общественото обсъждане е станало събирането на три места в морския град на подписки, че Общината не прави нищо за решаване на проблема.

„Търсим възможности за решаване на проблема”, увери Нина Ставрева. Тя допълни, че от ноември общинската управа провежда срещи и разговори в тази връзка. Ясно е, че в дългосрочен план това може да стане чрез изграждане на приют за безстопанствени кучета. За целта обаче е нужен много сериозен финансов ресурс. Според предварителни разчети, за приют за около 60 кучета са нужни около 500 000 лева за построяването му, както и още по 200 000 лева годишно за издръжка – хигиена, дезинфекция, изхранване, щат от 8-10 души, както и поддръжка на два специализирани автомобила.

Общината има договор с ветеринарен лекар за извършване на кастрация на кучетата, но се отчита, че само това не е достатъчно. Още повече, че недобросъвестни стопани, които изхвърлят на улицата четириногите си, допълнително допринасят за усложняване на проблема.

„На това обсъждане още веднъж беше подчертано, че проблемът не е в кучетата, а в хората”, посочи Нина Ставрева.

Гражданите са поискали да се определи терен за разходка на кучета. Общината има готовност да определи такъв, както и терен за изграждане на приют. Няма да се откажем да търсим решение на проблема и да изградим приют, каза Ставрева. За целта обаче ще се търсят източници на финансиране, тъй като не е по силите на местния бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама