Остават затворени обектите в Кранево, доставяли от заразената с антракс транжорна (обновена)

19:22, 27 юли 15 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Остават затворени двете заведения в Кранево - бистро „Интерпарк” и бистро „Сънрайз” към хотел „Зора” – с. Кранево, откъдето бяха иззети месни продукти, доставени от транжорната в квартал „Аспарухово” във Варна, в която бяха установени спори на антракс в контактните повърхности. Все още няма резултат, който да позволява отварянето им, съобщи за Topnovini.bg директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Тя допълни, че там ще се извърши повторна дезинфекция, след което отново ще се вземат проби. Ако те позволяват, обектите ще могат да заработят отново.

Персоналът на двата обекта – общо 18 души, е в добро здравословно състояние. Нямат оплаквания, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Тя каза, че още веднага след случилото се, един от работещите е напуснал.

Няма сигнали от личните лекари и от медицинските практики за лица, които имат стомашно-чревни неразположения и са изразили съмнения, че може да са консумирали месни продукти в двата обекта.

По-късно тази вечер от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че резултатите от лабораторните изследвания на пробите взети от контактите повърхности в кухните на 27-те търговски обекта в областите Варна и Добрич показват наличие на антраксни спори в 10 от обектите. В останалите 17 пробите са отрицателни и дейността на търговските обекти е възобновена. БАБХ превантивно затвори всички 27 обекта, за да бъде гарантирано здравето и безопасността на гражданите. От тях бяха иззети и насочени за екарисаж всички месни продукти произведени от транжорната в кв. Аспарухово, град Варна. В 10-те обекта, с положителни проби отново ще бъде извършена дезинфекция, след което повторно ще бъдат взети проби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама