Ветеринарната гимназия в Добрич ще работи по 3 европейски проекта

08:57, 21 сеп 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов” в Добрич започва учебната година с одобрени за финансиране три нови европейски образователни проекта, от програма „Еразъм+”. Единият е с работно заглавие: „Семейното фермерство в Белгия и Холандия - изучаване на добри европейски практики с цел развитие на устойчиво животновъдство в подкрепа на бъдещите български фермери”. Партньорски организации са гимназии по селско стопанство в Белгия и Холандия. Това е 3-ият съвместен проект с приемащите организации, който ще даде възможност на 20 ученика и 10 учителя да усъвършенстват своите компетенции по професията „Ветеринарен техник, да придобият опит по прилагането на устойчиви животновъдни практики в отглеждането и лечението на селскостопански животни в семейните земеделски стопанства в Белгия и Холандия. Проектът е с продължителност 12 месеца и е финансиран с 70 500 евро.

По ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” добричката гимназия спечели финансиране по два международни проекта: „(Пре)откриване на конете“ и „Здравословен живот“. Училища от Австрия, Германия, Дания, Италия, Испания, Португалия, Турция и Франция са партньори на ветеринарната гимназия по проект „(Пре)откриване на конете“, който е с продължителност 35 месеца и финансиран с 368 875 евро, от които 38 010 евро за ПГВМ. Основната идея на проекта е да повиши знанията за конете сред младите хора, като добър начин те да прекарват полезно свободното си време. Участниците ще разработят учебни материали за конете като направят преглед на образци от литературата, история, философия, етика, икономика, география, здраве и спорт. Те ще посетят конни бази и музеи, конни състезания и фестивали, участват в уроци по езда и преходи с коне. Планирани са работни срещи във всяка страна, в които ще вземат участие общо 50 участника от ветеринарната гимназия, като домакин на първата работна среща през октомври 2015 г. е ПГВМ.

По проект „Здравословен живот“, добричкото училище ще си партнира с училища от Англия, Румъния, Полша и Франция, които ще търсят отговор на въпроса как да се придобие и поддържа доброто здраве на населението в Европа. Участниците ще направят проучвания по темата в различни области като околна среда, храни, спорт, превенция и безопасност. Проектът е с продължителност 24 месеца, на обща стойност 139 230 евро, от които 27 070 евро за ПГВМ. В 4-те работни срещи в чужбина ще участват 28 ученици и учители от ветеринарната гимназия. Първата работна среща е във Франция през ноември 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама