Спешната помощ в Добрич е най-зле

16:27, 04 окт 15 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешната помощ в Добрич е най-зле, съобщава capital.bg.  Изданието се позовава на одит на Сметната палата за периода от 2010 до първото полугодие на 2014 г., който прави препоръки за ефективността на спешната помощ.

Според него, приблизително 58% от населените места в страната са с достъп до филиал на Спешна помощ до 20 минути, а около 15% от населението пътува над 30 минути. В доклада се констатира, че повечето случаи се изпълняват в рамките на половин час. Екипите са отчели само 159 хил. забавени повиквания, като те са били най-много през 2013 г. - 39 358. Преобладаващата част от закъсненията са отчетени по вина на оператора – 156 648 или 4.47%, а екипите са отчели, че са забавили само 3 032 обаждания. Според одитния доклад, най-бързо организираният център е този в Пловдив, където 90% от всички случаи се обслужват до 15 минути от обаждането. След Пловдив се подреждат ЦСМП-Благоевград, където в 90 на сто от случаите линейката пристига до 20 мин., ЦСМП-Варна (до 23 мин.) и ЦСМП-Кюстендил (до 25 мин.) Центровете София-град и Софийска област достигат до ниво 90 на сто след 30-тата минута, а от ЦСМП-Добрич фишовете с попълнени реквизити за време от получаване на обаждането до пристигане на адрес, са недостатъчни за изчисление на времето за реакция.

Анализът показва, че при повече от половината повиквания в София, Пловдив, Варна и Софийска област, пациентите са били закарани в болница. В същото време в Добрич само 5-6% от викналите спешни медици са били наистина за болница. Най-честата манипулация, извъшвана на викналите линейка, е кардиограма в над 962 хил. случаи.  Хирургическите интервенции са 477 хил., а реанимационните процедури – 27 411. Това на практика означава, че част от пациентите са преувеличили доста своето състояние. В същото време в доклада е констатирано, че докато чакат линейка, по време на обслужване, транспорт или във филиалите на Спешна помощ са починали 72 792 души. 90% от тях са починали преди пристигането на екипа, като възможните причини за това биха могли да бъдат закъснение на линейката, несвоевременно потърсена спешна медицинска помощ, тежест на случая и др. Докладът констатира, че броят и съставът на екипите от лекари и медицински специалисти е в съответствие с минималните изисквания на стандарта, с изключение на София-град. Причината за всичко това са ниските заплати на екипите. През 2014 г. началната месечна основна заплата на лекар с една специалност е била 700 лв., на лекар без специалност – 650 лв., а на медицинска сестра – 520 лв.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама