Над 90 % от преминалите мамографски прегледи в Тервел за първи път правят такова изследване

08:35, 09 окт 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През октомври, когато за 29-и път се отбелязва световният месец за борбата с рака на гърдата, Община Тервел и Медицински център „Тервел“ ЕООД организираха безплатни мамографски прегледи от един от водещите специалисти в България д-р Катя Ганова.

За първите работни дни на месеца са прегледани  53 жени от града и съседните населени места, а други 110 са записани за дните от 9-и до 19 октомври. До момента от кампанията са се възползвали предимно жени на възраст между 50 и 55 години. Прегледаните до момента пациентки нямат оплаквания и нямат изразена патология, информира зам.-кметът Дияна Илиева.

Д-р Ганова сподели, че е изненадана от факта, че 90% от посетилите кабинета жени споделят, че за първи път преминават подобен преглед и благодарят за възможността да получат подобен шанс. При някои от пациентките са открити доброкачествени мастопатии, които, според д-р Ганова, към момента не са опасни, но е необходимо последващо наблюдение и периодични прегледи на възлите, за да не се стига до фатално заболяване. След приключване на прегледа, на всяка пациентка се представят снимки, както и запис на цифров носител с резултатите от изследването.

Мамографът, с който се извършват изследванията е съвсем нов - доставен е в рамките на общинския проект за преструктуриране на МБАЛ Тервел в началото на миналата година.Освен с мамограф, секторът по образна диагностика в Тервел разполага и с нови рентген и ехограф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама