Протест „СТОП ТТИП“ се проведе в Добрич, въпреки дъжда

11:57, 10 окт 15 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протест против подготвяното Трансатлантическо търговско споразумение се проведе в Добрич, въпреки дъжда. На поканата на инициатора Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ се отзоваха граждани, както и четирима кандидати за кмет на града, а също и кандидати за общински съветници от различни политически сили.  

"Ние сме се събрали, за да протестираме срещу подготвяното от Европейската комисия, под влияние на САЩ, Трансатлантическо търговско споразумение за инвестиции. С инвестициите се изчерпват хубавите неща, защото тук става въпрос да се създаде такова законодателство, което ще бъде над националните закони", каза Недялкова. Тя сподели опасенията, че, ако това споразумение бъде подписано, мораториумът за шистов газ ще отпадне, както и забраната за ГМО в България. По отношение на социалното и трудово законодателство, здравеопазване и образование има също много съмнителни глави, обясни тя. И заяви, че най-страшното е, че, ако възникне спор между държава и корпорация, това ще означава, че арбитражен съд ще решава спора между държава и съответната корпорация. Кой ще спечели в този съд. Аз съм убедена, че това ще бъде богатата корпорация. "Това означава, че ако американците не влязат да дълбаят за шистов газ и не им позволим да разпространяват ГМО култури, те ще ни съдят за пропуснати ползи и ще плащаме и ще се тровим едновременно. Това не трябва да се получава. Ние сме за нашия национален интерес. Днес народите от целия Европейски съюз протестират именно срещу това поредно заробване“, каза още Синтия Недялкова.

Приета бе декларация, в която се казва „Ние участниците в протеста се обявяваме срещу споразумението, като крайно неприемливо за живота, здравето и бъдещето ни“. Тя бе подкрепена с подписите на присъстващите и ще бъде изпратена до Народното събрание и Министерски съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама