Мерки срещу вируса Зика предприемат здравните власти в Добрич

10:24, 10 фев 16 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Превантивни мерки срещу вируса Зика предприемат здравните власти в област Добрич. Регионалната здравна инспекция е разпратила до всички лечебни заведения писма с конкретни препоръки за разпознаване и предпазване от вируса.       

В тях се посочва, че се касае за вирусна треска с причинител вирусът Зика. Той е изолиран за първи път през петдесетте години на XX век, който рядко причинява заболяване при хората и около 80 % от случаите протичат безсимптомно. Инфекцията се предава чрез ухапване от комари от групата Аедес.

На 1 февруари 2016г. Световната здравна организация повиши степента на опасност на заболяването като такова от изключително значение за общественото здраве.

За България рискът е ограничен поради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка, но наличието на биотопи на комари от вида Аедес Албопиктус, включително в райони с естествени разливи и заблатявания в различни части на страната, не може да го изключи, посочва РЗИ.

За да не се допусне предаване на заболяването чрез комари, носещи вируса, се изисква своевременно и качествено извършване на необходимите дезинсекционни мерки.

От здравното министерство са изпратили писмо до Националното сдружение на общините да се проведат навреме обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия.

От РЗИ разпореждат да се предприемат незабавни мерки за готовност на лечебната мрежа за извънболнична и болнична помощ на територията на област Добрич за посрещане на съмнителни случаи. При лица с клинични симптоми, които са имали престой в засегнатите страни до три седмици след завръщането да се извършва консултация с инфекционист при необходимост и симптоматично лечение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама