„Муле” за телефонни измами предаде в полицията 2 бона от баба от Добрич

10:26, 11 фев 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нает за получаване на парите от телефонна измама мъж се оказа съвестен и предаде парите, които по-рано му дала пенсионерка от Добрич в полицията.

73-годишната добричлийка подала сигнал за измамата около 14,30 часа на 9 февруари. По думите й, тя получила обаждане от непознат мъж, представящ се за лекар. Обяснил й, ме неин близък е пострадал и за операцията е необходима сумата от 2 000 лева.

Малко по-късно бабата предала исканата сума на непознат мъж пред жилището си в Добрич.

Вземайки плика с парите съвестния добричлия се усъмнява, че това е измама и лично предал взетата сума в Първо районно управление на полицията. По-късно парите са върнати на потърпевшата.

По случая е образувано досъдебно производство.

По данни на ОД на МВР, през 2015 г. са регистрирани 84 измами, от които 73  са телефонни. Разкрити са 23 телефонни измами с 10 лица, но предимно „мулета”. Само през януари в областта са регистрирани 12 телефонни измами. При 10 от тях са заловени „мулетата”, които получават парите. „Основно разкриваме мулетата, тъй като самите провеждащи разговора са далеч”, обясни директорът на ОД на МВР Веселин Колев.

По думите на зам.-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев, профилът на „мулето” най-общо е човек без пари, който е тръгнал да се занимава с това, съзнавайки, че в един момент ще бъде хванат.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама