Областният съвет за развитие в Добрич отчете дейността си за 2015 г.

14:52, 11 фев 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отчет за дейността си през 2015 г. прие на заседанието си днес Областният съвет за развитиев Добрич, председателстват от областния управител Детелина Николова.

Стана ясно, че в изпълнение на  решение на Областния съвет за развитие през май миналата година е изпратено писмо до зам.-министъра на регионалното развити Иван Аспарухов с предложение цялата територия на област Добрич да бъде допустима в териториалния обхват на Целенасочената инвестиционна програма, в резултат на което всички общини от областта да могат да кандидатстват с проекти за развитие.

Отговорът обаче е, че само граничните общини Крушари, Генерал Тошево и Шабла са допустими по програмата. Общините Каварна и Балчик, независимо, че са външна граница на Европейския съюз, не са допустими.

През ноември са потвърдени проекти на общините Генерал Тошево и Шабла и предложение за актуализация на проектите на община Крушари.

Все още няма отговор от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на трилентов или скоростен път в участъка „Варна- Аксаково - Стожер - Добрич - Кардам“, за изграждане на Североизточен обходен път на гр. Ген. Тошево, за включване като приоритетна отсечка за следваща инвестиция на обход на село Батово по пътя Добрич-Албена. Министерството на икономиката е отхвърлило предложението област Добрич да бъде включена в обхвата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Участниците в заседанието определиха членове на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район сред представителите на общините от област Добрич. Броят им се определя, съобразно населението в областта, което по последни данни на ГД ГРАО, е 229 714 души. Областния съвет определи и гласува единодушно трима представители – кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на Шабла - Мариян Жечев, както и председателят на Общински съвет на Община Добричка Донко Марев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама