Последни работни дни на Коянка Кралева, бракосъчетала 10 000 семейства в Добрич

15:01, 14 фев 16 25 1115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За последен път Коянка Кралева ще обяви граждански брак за сключен и ще пожелае щастлив семеен живот на младоженците. Следващата седмица е последната в нейната професионална кариера, продължила почти 35 години.

Тя е сред общинските служители, които трябва да бъдат пенсионирани поради навършена пенсионна възраст.

През това време тя е бракосъчетала около 10 000 двойки и именувала около 5000 деца.

Когато започнала работа през 1981 г. годишно имало 1250 сватби, 1300 именувания. Имало е дни с 27 кръщенета и 18 сватби. Сега сватбите стигат до 511, а кръщенетата са едва 7-8 годишно.

Споделя, че през всичките тези години е била щастлива с работата си. Била е влюбена в нея. И я харесва още повече, когато пред нея се вричат във вечна вярност влюбени хора – независимо дали са млади или на 80 години. 

„За мен е приятно, че съм бракосъчетала родителите, после съм именувала децата им и в последните десетина години ги бракосъчетавам”, споделя Кралева.

Средно на година е обявявала за сключен гражданския брак на 250 двойки. Споделя, че не е отказвала да прави сватби на младоженци, които желаят нейния обред, независимо дали е на дежурство или не, освен в случаите, когато е в отпуск и извън града.

Водила е едновременно сватбите на брат и сестра едновременно, на двама братя. В един обред е бракосъчетавала както младоженците, така и техните кумове.

Първите й младоженци са Марияна и Желчо Петрови, сега са собственици на заведение в центъра на Добрич. Те я избрали да води техния ритуал. Колегите й гледали през вратата как ще се справи. Казва, че за нея най-важното е, че младоженците били много доволни и щастливи.

Два пъти е водила ритуал, на който кум е бил Иван Славков – Батето. Първия път било именно в годината, когато Люмила Живкова починала. Тогава той женил телевизионния режисьор Емил Цанев, който по-късно загинал. Преди година Батето отново бил кум в Добрич – на спортен съдия. Още от стълбите, щом я видял, възкликнал ”Я, попадията била същата”.

Казва, че професията й е много интересна. И изобщо не й е тежало, че работи в събота и неделя, когато останалите почиват. Дори когато е в отпуск, пак се е будела със сценариите в главата. Независимо от богатия опит, преди всеки ритуал я е обхващала сценична треска. Има подготвени много варианти за водене на обреда. Но, понякога преди ритуала е изпитвала страх, че може да ги забрави.

Най-много в професията я привлича любовта. Винаги се е радвала на влюбените младоженци. На тези, които се гледат в очите и се държат за ръцете.

Казва, че българският ритуал е истинска сензация за чужденците. Установила е това и от изнесените сватби, които се организират в заведения по курортите. Подготвила е и фолклорен сценарий за провеждане на сватбеното тържество.

От дългогодишния си опит Коянка Кралева е определила формулата за добрия брак - привличане, обич, много компромиси, взаимно уважение, зачитане правата и личния свят на другия и деца.

С доза огорчение Коянка Кралева ще се раздели с любимата професия, защото има колеги в страната, които продължават да работят, независимо, че са по-възрастни от нея.  Освен това, заради преструктурирането на Обредния дом през годините  не отговаря на условието през последните 10 години да е  работила при един и същи работодател, макар да не е променяла работното си място почти 35 години. И при преструктурирането на предприятията директорът й е бил един и същ - и в общинското мероприятие, и в търговското дружество, както и сега в общинското предприятие.

„Професията ми е безкрайно любима и скъпа, но, както отглеждаме децата си с любов и ги възпитаваме, и те излитат от гнездата си и поемат по своя път, така трябва да се разделим и с трудовия си път...”, споделя Коянка Кралева дни преди края на кариерата й като обредник.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама