Допълнителното финансиране за училищата в Тервел – според резултатите

18:20, 26 фев 16 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Акцентът в местната политика спрямо училищата в Община Тервел през 2016 година по отношение на финансови измерители е поставен на резултатите от учебната работа, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Тя припомни, че Община Тервел има седем общински и едно държавно училище. От общинските учебни заведения начално е това в с. Каблешково, пет са основни -  в селата Нова Камена, Коларци, Безмер, Зърнево и Орляк. Средно общообразователно е училището в Тервел, а държавно е ПГТО „Дочо Михайлов”.

Общината използва за определяне на добавката за финансиране на училищата един обективно измерим показател, а именно рейтинговата система на Министерството на образованиет и науката за резултатите от национално външно оценяване на всички училища в страната, посочи Илиева.

От  извършеното от МОН класиране на училища става ясно, че с най-високи резултати сред общинските училища е СОУ в Тервел, следвано от тези в Коларци, Зърнево, Безмер, Орляк, Нова Камена и Каблешково. Така чрез добавка за постигнати резултати СОУ Тервел получава 20 602,85 лв., училището в Коларци 18 640,67 лв., училището в Зърнево – 15 697,41 лв., в Безмер – 13 735,23 лв., Орляк – 11 773,06 лв., Нова Камена – 9 810,88 лв. и Каблешково – 7 848,70 лв.

Втора добавка за резултат получава училището в Коларци, като училище с най-висок резултат в малко населено място.Стойността на тази добавка е 12 263,60 лева.

За СОУ - Тервел е предвидена добавка за училище, което обучава ученици в гимназиален етап. Тя е в размер на 49 054,40 лв. Добавка за отопление на течно гориво или газ получават всички училища, с изключение на началното училище в Каблешково, което поради малкия си размер се отоплява с твърдо гориво.

Общинските училища имат субсидия от 2 158 600 лв., която е със 156 хиляди лева по-малко в сравнение с 2015 година. Намалението се дължи на по-малкия брой ученици.

Незначително е намалението в училищата в селата Нова Камена, Каблешково и Зърнево – с по две-три деца. Най-голям брой ученици са загубили СОУ в Тервел и училищата в селата Коларци и Орляк, добави Дияна Илиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама