За изучаване на руски език още от детската градина работи движение „Русофили”

17:44, 03 мар 16 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от задачите на национално движение „Русофили” е изучаване на руски език още от детската градина, съобщи съпредседателят на областното ръководство в Добрич Боян Саркизов. Цели се да има  приемственост в изучаването на езика след това в първи клас под формата на СИП, а след 5-и клас – като втори или трети чужд език.

В град Добрич засега има три детски градини, в които се изучава руски език. Най-успешно тази дейност се развива в Община Тервел. Руски език се изучава също в общините Генерал Тошево, Балчик, Шабла, Каварна. „Надявам се, че впоследствие групите ще се увеличават. В някои общини имаме съвместно финансиране – половината от групите ние финансираме, а другата половина – общината. Има и общини, където ние изцяло финансираме, а в Тервел общината изцяло финансира тези групи”, каза Саркизов.

Според него трябва да има по-засилено изучаване на руски език и в горен курс, тъй като за областта трябват много млади кадри в сферата на туризма. „Като се има предвид, че голям процент от курортистите по северното ни Черноморие са руски туристи, ние поставихме преди Регионалния инспекторат по образование въпроса да има по-засилено изучаване на руски език, който след 1989 г. бе сложен „в ъгъла”, каза Саркизов. Според него, у нас има завръщане към руския език и се надява той да заеме достойно място в нашето образование.

Движението в своята дейност е успяло да извоюва, благодарение и на общинските ръководства и на националния съвет, заедно с Руския културен център и Министерството на образованието и науката, навсякъде, където има възможност, да се провежда Седмица на руската култура.

През тази годината ще бъдат организирани конкурси за рисунка, стихотворение, песен, които са на областно и национално ниво, един от които е „Не се гаси туй, що не гасне“. Те са организирани от НД „Русофили“ и МОН. Друга задача, която предстои пред структурата в областта, е провеждането на фестивала на руската песен, поезия и танц, който ще се реализира за трета поредна година в Добрич на областно ниво. Победителите ще участват във фестивала на регионално ниво в Шумен, а класираните там отиват на национално ниво на 10 септември на язовир Копринка. Миналата година участници от Добрич и Тервел достигнаха до националния кръг на язовир Копринка, а ученик от Тервел спечели първа награда в раздела за поезия. Миналата година ученик от СОУ „Любен Каравелов” е  класиран на първо място и отличен с едноседмична екскурзия до Москва в конкурс за презентация за българо-руските отношения.

„Много често сме упреквани, че русофилската организация е едва ли не петата колона на Руската федерация в България. Но, аз държа да кажа, че ние преди да сме русофили, сме българофили. Самото русофилство в България е укрепване на културни връзки с руската федерация, на културно-исторически, православни, икономически връзки”, подчерта Саркизов.

 „През последните години много грубо беше скривано участието на руските воини в Освободителната война. Разсъждавал съм по тези въпроси и стигам до убеждението, че нашите управляващи се държаха така,че едва ли не, шести американски флот е освободил България от турско робство. Ние от движение „Русофили” държим на понятието робство. В последно време виждам завръщане на нашите политици, те са по-умерени, изказват по-хубави думи за Русия, вероятно, в резултат на геополитическите промени. Самите паметници у нас и костите, оставени от руските воини, доказват, че тези хора наистина са помогнали за създаването на третото българско царство, на България, като държава. По тези проблеми се спекулира много, но, в края на краищата трябва да се знае, че руско-турската освободителна война поставя началото на Третото българско царство и руските „окупационни” войски са положили началото на структурите на Третата българска държава и на свободата на българския народ.

Традиционно, и днес движение „Русофили” се включи в общоградското тържество по случай националния празник. От 19 часа в ресторант „Албена” членове, симпатизанти и граждани ще отпразнуват заедно 138-ата годишнина от Освобождението на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама