Липса на деца наложи закриване на осем училища в села от община Добричка

13:37, 31 мар 16 25 1069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем училища в община Добричка ще бъдат закрити от учебната 2016/2017 година. Едно ще бъде определено като защитено, а четири – като обединени учебни заведения. Решението бе взето на заседанието на Общинския съвет днес с 19 гласа „за“ и 2 „въздържал се“.

Закрити ще бъдат НУ „Отец Паисий” в с. Плачи дол, като учениците от 1 до 4 клас ще се пренасочат към ОУ „Добри Войников” в с. Победа и ОУ „П. К. Яворов” в с. Стефаново. Закрива се НУ „Христо Ботев” в с. Лясково, като учениците се насочват към ОУ „Стефан Караджа” в с. Житница. Има предложение през следващата учебна година да не отвори НУ „Христо Ботев” в с. Ф. Дянково с възможност за насочване на учениците към ОУ „В. Левски” в с. Хитово и НУ „Н. Й. Вапцаров” – с. Карапелит. Учениците от закриващото се ОУ „Димитър Минчев” в с. Паскалево могат да се насочат към ОУ „Отец Паисий” в с. Овчарово, а тези от ОУ „Братя Миладинови” в с. Черна – към ОУ „Стефан Караджа” в с. Житница. Децата от ОУ „Христо Ботев” в с. Владимирово ще могат да се пренасочат към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Ведрина. Тези от ОУ „Г. С. Раковски” в с. Бенковски ще се насочат към ОУ „Н. Й. Вапцаров” в с. Карапелит. Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Стефан Караджа ще могат да се преместят в ОУ „Добри Войников” в с. Победа.

Общинският съвет даде съгласие ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Ведрина да бъде определено като защитено училище. Други четири учебни заведения - ОУ „Н. Й. Вапцаров” в с. Карапелит, ОУ „Добри Войников” в с. Победа, ОУ „П. К. Яворов” в с. Стефаново, ОУ „Стефан Караджа” в с. Житница ще се преобразуват в обединени училища и в тях занапред ще може да се учи до 10 клас, както предвижда новият Закон за предучилищното и училищно образование.

Предложението беше взето въз основа на предложение на изградена комисия в много широк състав, която повече от месец е заседавала, съобщи председателят на Общинския съвет Донко Марев.

Кметът на Община Добричка Тошко Петков посочи, че почти всички педагогически колективи са посочили „изключително тревожната тенденция от намаляване на броя на учениците и децата. Причините за това са основно социално-икономически – безработицата, ниските доходи принудиха родителите, семействата да мигрират към големите градове на страната и извън нея. Всички педагогически съвети са категорични, че обучението в условията на слети паралелки не води до качествен образователен процес и нашите деца в по-малка или по-голяма степен остават неграмотни или полуграмотни“, посочи Тошко Петков. През 2016 г. в началния етап имаме 32 слети паралелки и 12 маломерни. В прогимназиалния етап – 31 слети и 14 маломерни. За периода от учебната 2012/2013 г. до настоящата 2015/2016 г. учениците са намалели с 214. Само за тази учебна година спрямо предходната намалението е със 140. За периода от 2008 до 2016 г. дофинансирането, което Общината е направила, за да покрие норматива за слетите паралелки, е 1 317 551 лева. Заедно със средствата за основни ремонти сумата  възлиза на 2 043 000 лева.

Кметът посочи също, че с влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищно образование 2017/2018 г. учебна година осмите класове остават извън първата степен на образование т.е. в училищата в Общината ще останат само паралелки до 7 клас и ученици ще намалеят до 1207. Данните сочат, че, например, в  училището в с. Паскалево – има само трима седмокласници, в Стефан Караджа – 4, в Черна – 5. Бе решено в четири обединени училища да се даде възможност учениците да учат до 10 клас, евентуално и с професионална насоченост в изградените обединени училища.  Това ще са училищата в с. Карапелит, Победа, Стефаново и Житница. За реализирането на оптимизацията Общината ще получи от МОН над 1 млн. лева, които ще инвестира в подготовка на обединените училища

„Знаем, че решаването на този въпрос е от изключителна важност. Много тежък, много важен за по-нататъшното развитие в населените места, за които се предлага преструктурирането. То ще повлече след себе си, най-вероятно и други, социални процеси“, каза Тошко Петков. Той посочи, че нито един от кметовете на населени места, където се предвижда закриване на училище, не е дал положително становище.

Да не бъде закривано училището в с. Стефан Караджа предложи директорът му, но предложението не бе прието.

Според председателя на Общинския съвет Донко Марев, закриването на училищата е резултат на безхаберното и безпринципно управление на всички родни правителства през последните 26 години. „Те унищожиха заводите и отвориха терминал 1 и терминал 2 на летището и оставиха в безизходица всички нас. Липсата на деца доведе до този проблем“, заяви той.

Зам.-кметът Дико Иванов сподели, че ако чрез оптимизацията на училищната мрежа в края на следващата учебна година покаже по-добро качество на образованието, родителите ще подкрепят тези непопулярни мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама