Над 100-годишна икона ще води шествието за 24 май в Добрич

07:24, 24 май 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програмата за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Добрич ще започне с тържества в училищата в града.  В храм „Свети Георги” от 9 часа ще започне Благодарствен молебен. След това официални лица, ученици и учители ще поднесат цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий.

Празничното шествие ще тръгне в 10 ч. от паметника на Светите братя. То ще бъде водено от над 100 годишна икона на Св. Св. Кирил и Методий.

За първи път шествието в Добрич ще бъде поведено от кметския екип, начело с кмета Йордан Йорданов. По този начин ще се възстанови традицията от Възраждането, когато първите хора на града са го повеждали. Нямало е официални лица, които да стоят и да приемат шествието. В много общини в страната празничното шествие се организира по този начин, а сега за първи път това ще бъде направено и в Добрич, посочи за-кметът д-р Емилия Баева. Тя посочи, че така е протичало шествието в града до 1944 г

В 11.30 ч. на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

12 часа в градския парк „Св. Георги” ще е началото на празничен концерт на Духовия оркестър с диригент Стоян Монов. Отново в парка, от 18.30 ч., ще се състои празничен поп-рок концерт с участието на ученици на СОУ „Свети Климент Охридски“.

За първи път празничната програма включва Младежка дискотека с DJ Uni, която ще се проведе от 19.30 ч. в градския парк „Св. Георги“, южно от розариума.

Общият брой на учениците в Добрич е 7 868, от които 732 абитуриенти. С отличен успех завършват 3 678 деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама