Учен от Добрич със значимо откритие в САЩ в областта на сърдечните заболявания

07:43, 27 май 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професор Емилия Енчева от Добрич, както и друга българска изследователка  - проф. Наталия Траянова, са направили голямо откритие за световната медицина и наука в областта на сърдечните заболявания, съобщи bitelevision.com.

Двете български изследователки живеят и работят в САЩ. Те оставят следа в световната наука и медицина с откритията си. Наталия Траянова и Емилия Енчева публикуваха едновременно статии в престижно научно издание за иновативните методи, разработени в техните лаборатории, които дават надежда за по-добро диагностициране и лекуване на пациенти със сърдечни проблеми. Двата метода, по думите им, се приемат изключително ентусиазирано.

Емилия е от Добрич. Завършила е ЕГ „Гео Милев”. Заминава за САЩ през 1994 като кандидат докторант. Нейният ментор по време на дисертацията я запознал с Наталия. Така написали първата си статия заедно – през 1996-1997 г. След това се срещали по конференции. Преди 4-5 години, когато Емилия започнала да работи в сферата на сърдечната оптогенетика, се свързала с Наталия, която е най-известният специалист по компютърно моделиране в тази област.

 „Аз работя повече на молекулярно, клетъчно ниво в експериментална лаборатория към университета „Джордж Вашингтон“, разказа проф. Емилия Енчева. По думите и нейната лаборатория е сред първите в света, разкрили нова област – сърдечна оптогенетика.

В научната си статия тя обяснява как се вземат светлочувствителни протеини от водорасли и се използва генетично инженерство. „След това използваме светлина, за да стимулираме сърцето и сърдечните клетки. Този нов метод ни даде нова технология за тестване на лекарства по много бърз начин. Нашата технология е за безопасността на лекарствата. И двата метода внасят нов начин за подобрение на лекуването на пациентите и то да бъде прецизно, създадено за всеки един от нас в зависимост от неговата сърдечна структура и генетика”, обясни Енчева.

Чрез този метод, който използва светлината, за да се стимулира сърцето, е създадена нова технология за много бързо тестване на лекарства, така че да се предотврати провал на по-късна фаза, добави тя.

Статията на проф. Наталия Траянова е за това как посредством компютърното моделиране може да се направи виртуален образ на сърцето и тази симулация да се използва за поставянето на по-точна диагноза на пациента, обясни тя.

Емилия сподели, че много рядко се връща в България. През 2013 г. се прибрала в родния град, защото се отбелязали 30 години от завършването на Езиковата гимназия в Добрич.

По думите на двете успешни българки, на този етап не е много вероятно да се върнат в България предвид възможностите, които имат в САЩ, факта, че имат стипендии от Националния институт по здравето в Америка, работят с големи екипи.

„При нивото,  на което сме достигнали в тази страна, ние сме на върха на нашата професия и е трудно да се отиде на друго място – не само в България. Условията, които имаме в САЩ, възможността да правим тази наука, която искаме, това, че хората тук те оценяват по това, което си направил, не предполага да се преместим в друга държава”, споделиха българките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама