Сръбски хор спечели Гран при на хоровия фестивал в Балчик

21:28, 04 юни 16 / Култура 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сръбският хор от Студентския културен център в Ниш с диригент Зоран Станисавлиевич взе Голямата награда за цялостно представяне в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Позлатената статуетка, символ на фестивала, е съпроводена и с парична премия. Студентите от Ниш получиха също диплом и плакет от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска песен от чуждестранен хор и са победители в категория "Смесени хорове".

Приключилият тази вечер музикален форум събра 20 хорови формации от България, Сърбия, Молдова, Гърция, Турция и Швеция. 

На гала концерта днес диплом за най-добре представил се български хор взе Смесен хор „Алабреа“ от София с диригент Атанаска Попова. Наградата бе присъдена от Българския хоров съюз.

Журито с председател Ваня Монева и колегите й д-р Валентина Георгиева и Амброш Чопи отреди награда за хор „Алабреа“ за най-добре представил се еднороден хор. 

Вокален ансамбъл „Езерец“ от Благоевград, дирижиран от Илиян Юручки, е  победител сред фолклорните хорове. Ансамбълът получи награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на съвременна българска песен.

Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870“, домакин на тазвечершния концерт, награди Атанаска Попова като най-переспективен млад диригент.

Диплом от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство получи Зоран Стасавлиевич от сръбския град Ниш. 

По традиция шестото издание на фестивала в Балчик определи титлите Мис и Мистър фестивал. Овациите на публиката събраха Мила Георгиева – от хор „Алабреа“ и Неманя Ерич от Ниш, Сърбия.

Фестивалът се организира от Сдружение "Музикален свят Балчик" с подкрепата на Община Балчик, НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", ДКИ КЦ "Двореца", Университетски ботанически градини, Исторически музей Балчик. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама