„Албена“ нае 150 работници от Украйна, чака от Молдова и Русия

17:41, 11 юни 16 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С работна сила от чужбина решава проблема с недостига на кадри у нас най-голямата туристическа компания  „Албена“ АД. Тя вече е наела 150 украинци. Очаква работници и от Молдова и Русия, съобщи търговският директор Маргита Тодорова.

Въпреки че туристическото дружество е увеличило заплатите тази година с 10-15 % и предлага социални придобивки като безплатен транспорт, настаняване и др., то изпитва недостиг на кадри на всички нива.

„За съжаление, не сме в състояние да намерим българи, готови да работят за три месеца в кухни, почистване на хотели. Принудени сме да търсим работна сила отвън. Така че, аз не съм съгласна, че 40 % от българите живеят под прага на бедността. Да заповядат да работят тук“, каза Тодорова.

„Обиколихме цяла България – от Видин до Кърджали, Търговище, Омуртаг. Не можахме да съберем толкова българи, които са готови за 2 или 3 месеца да напуснат семействата си и да дойдат да работят тук“, допълни тя.  

Това наложило компанията да търси кадри от Украйна и Молдова. В момента вече в хотелите и ресторантите на Албена работят 150 украинци. Основно като работници в кухня и камериерки. Очакват се и работници от Молдова и Русия. Една част са стажанти от институти, с които туристическото дружество си партнира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама