Родители на деца с увреждания излизат на протест в Добрич

13:06, 07 юли 16 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протест "Аз съм родител, не личен асистент" ще се проведе в събота от 11 до 12 часа в Добрич, на изхода за Варна.

Организатор е Стела Илиева – майка на болната от детска церебрална парализа и епилепсия Александра Маркова.

"Протестираме срещу социалната политика спрямо възрастните и деца с увреждания, не искаме временни програми за лични асистенти, не искаме повече унижения. Искаме постоянен доход, а не временно подхвърляне на трохи", сподели Илиева.

Тя обясни, че според сега действащото законодателство родителите на деца с увреждания и близките на възрастни такива могат да полагат грижи за тях като лични асистенти по програми към общините.

Макар и вече да е юли в някои общини тези програми още не са стартирали. От друга страна, на много места близките на деца и хора с увреждания могат да бъдат асистенти само по 2-3-4 часа в денонощието. Стела Илиева обясни, че не всички нуждаещи се успяват да станат лични асистенти, защото бройките са ограничени.

"Унизително е всяка година да трепериш дали ще ти стигнат точките, за да те включат в програмата", допълва тя. Майката на Александра изрази възмущението си, че в някои градове в страната, например в Габрово, на личните асистенти е раздадено работно облекло - туники панталони и сабо.

Ние, родителите и близките на деца и възрастни с увреждания, настояваме за постоянен доход, за фиксирана сума, която да получаваме, за да се грижим за тях, категорична е Стела Илиева.

Тя призовава и хора, които нямат близки с увреждания, да ги подкрепят.

Протести "Аз съм родител, не личен асистент" се организират и в други градове в странната, като участниците в тях също ще изразят недоволството си на изходите им.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама