Ботаническата градина в Балчик чества годишнина от създаването си

08:14, 27 юли 16 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Университетска ботаническа градина в Балчик ще отбележи своята 61-годишнина днес, съобщават от структурата към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През тази година се навършват и 1100 години от кончината на Св. Климент Охридски.

По този повод в градината ще бъде подредена изложба, посветена на живота и дейността на светеца. Празничната програма ще започне  поднасяне на венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина в Балчик. Тържествата ще продължат в „Градината на боговете“, където изпълнители от читалище „Васил Левски“ в Балчик ще представят българското фолклорно творчество. По-късно сред цветна феерия от багри и аромати концерт ще изнесе струнен квартет „Алегро“. Музикантите ще представят класически и модерни произведения.

Университетска Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” за периода 1956-1962 г. Днес тя се простира на площ от 194 дка, и разполага с растителни колекции с над 4600 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е паметник на културата и защитена местност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама