Обявиха инвестиционно предложение за предотвратяване на наводнения в Балтата

14:03, 24 авг 16 25 2141 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областна администрация уведомява, че има инвестиционно предложение, включващо три етап-проекта. Те са: Почистване коритото на река Батова за предотвратяване наводнения на курорта Албена и поддържан резерват Балтата, за проектиране на хидротехническо съоръжение за регулиране оводняването на поддържан резерват Балтата и за предотвратяване на наводнения на курорта Албена, както и за съоръжение за заустването на река Краневска в река Батова за предпазване от заливане на резерват Балтата.

Инвестиционното предложение има за цел да осигури проводимостта на река Батова и предотвратяване наводнения на курорта Албена и поддържан резерват Балтата. В момента речното корито е обрасло с дървета и храсти, затлачено е на места, особено при устието.

Планът за управление на резерват Балтата предвижда реконструкция на съществуващите хидротехнически съоръжения, които не бяха намерени в района. Затова се наложи проектиране на нови.

Според специалистите, нормалното оводняване на резервата и ненаводняване на курорта Албена ще се получи като бъде проведена по обходно трасе високата вълна.

Обектът се явява конфликтна точка поради липса на поддръжка, непочистване от обраствания и отлагане на наноси по протежение на целия участък. Проблемът идва от безконтролното преливане на водни количества и заблатяване на ниската част от резерват Балтата , без възможност за оттичането им. При високо ниво на вълните се заливат южната част на курорта с всички отрицателни последици от това, включително и върху сградния фонд и комуникациите.

Проектът предвижда цялостно почистване на кюнето на река Батова в границите на Балтата от натрупаните наноси, да се отвори малко корито за провеждане на водните количества без излишни разливи. Ще се доизгради лява дига на река Батова по  цялата дължина на почистването. Проблемът с оводняването ще се реши с изграждането  на съоръжение за неговото регулиране. Набелязани са и мерки за стабилизиране на речното корито. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама