Управителят на „ВиК”: Вече има ефект от зонирането на Добрич

09:22, 26 авг 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зонирането на Добрич вече е извършено на 50 % и ползите от него вече се усещат от гражданите, коментира пред Topnovini.bg управителят на “ВиК” ООД инж. Петър Калчев.

В Добрич са направени 10 зони от общо 20, в момента се изграждат още две. До дни трябва да бъде завършена зона „Лозята” и зоната срещу Автогарата. Напълно е завършило зонирането на част от големите квартали в града. Такива са районите около улиците „Димитър Ковачев” и „Ген. Попов”, както и Модерна махала. Напълно е възстановена и пусната хидрофорната станция в кв. „Балик”. Към първоначалните 7-8 блока са добавени още десетина, които вече имат нормално вода, обясни инж. Калчев. Предстои да бъде включен и блок № 39 в кв. „Балик”.

В кв. „Балик-Йовково” са изградени три големи зони, а хидрофорът се явява като подзона. Като допълнителна зона ще бъде обособен и кв. „Изгрев”. След това предстои зониране на кв. „Дружба”. На следващ етап ще се работи по зониране на Централна градска част, която, по думите на инж. Калчев, е най-трудната.

Ползите от зонирането вече се усещат от гражданите, категоричен е управителят на „ВиК”. Той посочи като пример, че блоковете „Албена” години наред са имали проблем с водоснадбяването, което след зонирането вече не съществува като проблем. Има вода и по високите етажи на блоковете в кв. „Балик”. „Там преди хората си продаваха жилищата, тъй като редовно са били без вода. Такъв проблем вече няма, включително и по високите етажи. В централна градска част вече имаме резервни водни количества. Водата в града вече не се спира. Спираме само, когато трябва да отстраняваме авария или правим някаква реконструкция”, обясни инж. Калчев.

По повод възникналия преди няколко седмици проблем с водоснабдяването в града, вече са установени причините за това и са взети мерки, за да не се повтори.

На помпена станция „Приморци” е монтирана голяма помпа, което дава възможност Добрич вече да бъде захранван без нито една капка от магистралния водопровод, което ще даде възможност да започне ремонтът му, защото по него има много течове. „На „Македонка” всички сондажи се оборудват и ще могат да се ползват. На „Шабла” всички шахтови кладенци са възстановени. На всички помпени станции по магистралата има възстановени големи, малки, средни помпи. На основни сондажи сме пуснали чисто нови помпи. Заработи новата машина на ПС „Оброчище”. По системата за всички 20 села сме направили водомерни шахти. Монтираме уреди, които да мерят и да подават онлайн на всеки 20 минути информация за водата, която отива. Навсякъде водоемите са направени и са пуснати”, допълни инж. Калчев.

Инвестицията е със собствени средства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама