150 исторически реконструктори преминаха в парад през центъра на Добрич (снимки)

19:44, 27 авг 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парад на участниците във военно-историческата реконструкция "Добричката епопея 2016 г." премина тази вечер по центъра на Добрич. Проявата е част от международен военен фестивал и е включена в програмата за честване на 100-годишнината от Първата световна война. Организира се от Община Добрич и националното дружество "Традиция".



В парада се включиха близо 150 военно-исторически реконструктори от България, Русия,Украйна, Латвия, Израел.



Реконструкторите дефилираха във войнишки и офицерски униформи на армиите, участвали в битката за Добрич на 5-7 септември 1916 година - българската, руската, румънската, сръбската. Офицери от кавалерията на генерал-лейтенант Иван Колев, оседлали коне, бяха посрещани по главната улица на града с възгласи. Жени в стари градски облекла и народни носии поднасяха на бойците цветя.



Кметът на Добрич Йордан Йорданов поздрави реконструкторите, като подчерта, че подобни прояви възкресяват патриотизма и достойнството на предците, съхраняват паметта за миналото.



С призива "Напред към освобождението на Добрич и Добруджа" кметът прикани гражданите да се включат във въстановката на Добричката епопея, която ще се състои утре на бившия полигон на 45-а механизирана бригада /Старите казарми/.

Участниците в парада тази вечер се поклониха във Военното гробище-музей в Добрич, където са положени тленните останки на близо 3500 бойци - врагове и съратници в Добричката епопея. Мемориалният комплекс, който е паметник на културата, е най-голямото военно гробище в България от времето на Първата световна война.















 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама