Дипляна за освобождението на Добруджа издаде областната управа и Общината в Добрич

07:26, 28 авг 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информационна дипляна за 100-годишнината от освобождението на Добруджа издадоха в навечерието на честването областната управа и Община Добрич. Тя е в тираж 10 000 броя.

На дипляната е отпечатан манифестът на цар Фердинанд I за обявяване на война на Румъния от 1 септември 1916 г. Българското общество възприема това като справедлив акт на историческо възмездие срещу вероломното заграбване на Южна Добруджа през 1913 г. по време на Междусъюзническата война. Вестта за обявяването на войната е посрещната с огромно въодушевление от войниците и офицерите на Трета българска армия.

В печатното издание с текст и архивни снимки се проследяват последващите  историческите събития от Добричката епопея през есента на 1916 година. На 7 септември с решителния принос на предводителя на българската кавалерия генерал-лейтенант Иван Колев Добрич е спасен от настъплението на противниковите войски,се отбелязва в изданието. Дипляната проследява събитията до средата на декември 1916 г., когато Трета българска армия предприема своята последна офанзива в Добруджа, като до началото на януари 1917 г. е освободена цяла Северна Добруджа, заедно с градовете Бабадаг, Тулча и Мачин.

Информационната дипляна ще бъде разпространявана за честванията в добруджанските общини, училища и други институции, информират от областната управа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама