Нова станция подобрява водоснабдяването на 3000 души в кв. "Балик" в Добрич

15:28, 26 сеп 16 25 816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри днес в Добрич помпено-хидрофорна станция „Балик“. Тя обслужва 36 жилищни блока и гарантира подобряване на водоснабдяването на около 3000 добричлии, увериха от дружеството – инвеститор „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД.

На церемонията присъстваха кметът Йордан Йорданов , председателят на парламентарната комисия по околна среда Станислав Иванов, народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов,  председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, областният управител Детелина Николова.

Отслужен бе водосвет, след което бяха осветени новата хидрофорна станция и новата каса на водното дружество. Лентата бе прерязана от министър Ивелина Василева и изпълнителния директор на "ВиК Добрич" инж. Петър Калчев.

Министър Василева поздрави всички с новата придобивка. Тя подчерта, че достъпът до чиста питейна вода е пълно право на всеки човек. То е и конституционно право. Затова приветствам тази инвестиция на „ВиК Добрич“, каза тя.  В разговори с живеещи в района те са обяснили, че в миналото са имали проблеми, не са имали вода в някои части от деня, когато налягането е било по-ниско и не е достигала вода до високите етажи. Това вече е елиминирано като проблем. Безспорно тези инвестиции са важни за хората и е хубаво, че усещат ефекта от това, заяви министър Василева.

Кметът Йордан Йорданов увери, че синхронът между местната власт и водоснабдителното дружество ще продължи, както при реализацията на проекта за водния цикъл, така и при предоставяне на терени за хидрофорни системи. „Ние ще продължаваме да подкрепяме този вид политика. Зонирането на града също е от голяма важност, така че хората почти мигновено могат да усетят разликата с построената хидрофорна система. След водния цикъл ще може да се усети драстичната разлика в сравнение с години назад, когато водоснабдяването беше труден процес, но вече вървим в един европейски и модерен начин на водоснабдяване, който е  и екологично чист“, каза още кметът.

Хидрофорната станция е строена през 1982 г. и оставена на груб строеж. Сега е възстановена, като реконструкциите не надхвърлят 100 000 лева, но ефектът е много голям, увери изпълнителния директор на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ инж. Петър Калчев. Станцията водоснабдява 36 блока в района на квартал „Балик“ и обслужва около 3000 души, работи от около два месеца и половина.







 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама