В Тервел санираха всички големи блокове (снимки)

07:42, 05 окт 16 25 763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Тервел приключи успешно първия етап на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Санирани са 100 % от сградите, които са с повече от 36 апартамента, които в Тервел са шест.

При първия етап бяха санирани блоковете „Здравец” и „Златен клас”. През март 2015 г. сдруженията бяха одобрени за финансиране, а през декември същата година сградите бяха завършени.

На втори етап енергоефективни мерки бяха приложени на блоковете „Иглика“, “Прогрес“, “Хан Тервел“ и „Детелина“. Тези четири блока регистрираха свои сдружения едва през есента на 2015 г., дни след началото на новия мандат на местната власт, тогава, когато живущите в тях се убедиха от ползите от санирането – нещо, което  за първите два блока се извърши пред очите на всички. Сградите бяха завършени през септември 2016 г.

„В Община Тервел смятаме, че Националната програма за енергийна ефективност е най-добре организираната и облекчаваща работата на общините програма. Тя е многократно по-лека за работа от която и да е оперативна програма. Указанията са подробни и ясни, от общините се изисква да имат капацитета да изработят сами своите тръжни документи и да изберат изпълнителите за всички дейности по сградите сами, без традиционната за европрограмите консултантска помощ След това те трябва да координират оперативно действията на различните изпълнители и да имат ясни изисквания към тях. А, това става, когато общините разполагат с екип, който познава добре законодателството в областите на Закона за обществените поръчки, Закона за устройство на територията, подзаконовата база за прилагане на НПЕЕМЖС (Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради), разписана от МРРБ, законодателството в сферата на енергийната ефективност и всички други норми, имащи отношение към строителните работи на сгради, извършвани с публични средства”, сподели Илиева. И допълни: Съжаляваме за това, че имаме само шест блока, които могат да бъдат санирани сега. Те вече са приключени. Въпреки че, имаме капацитета да санираме останалите тринадесет малки блока в Тервел, сега трябва да изчакаме момента, в който за тях ще бъде разрешено финансиране. А, за огромно наше съжаление, този момент, съгласно постановление на МРРБ ще настъпи, когато всички общини приключат работата си с големите блокове. Някои от тях все още не са започнали да работят по проектиране и строителство на своите блокове.

Надяваме се на скорошно разрешаване на проблема за общини като Тервел – санирали 100 % от жилищата в големите блокове (за Тервел  санираните апартаменти са 277) и  очакващи финансиране и разрешение да започнат работа, за да санират и по-малките панелни сгради”.









Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама