Тракийска оброчна плоча обогатява фонда от археологически ценности в област Добрич

17:57, 21 окт 16 / Култура 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондът от археологически ценности в област Добрич е обогатен от нова находка, която е дарена на Регионалния исторически музей.

„В началото на тази седмица, благодарение на главния уредник в отдел „Археология“ Добри Добрев и на Боян Тотев – уредник в отдела, в музея пристигна като дарение един камък, който  представлява тракийска оброчна плоча“, посочи директорът на музея Костадин Костадинов.  По думите му, точно такъв късен образец на тракийската култура музеят не притежава.

Тъй като артефактът е открит на територията на община Генерал Тошево, е решено след като оброчната плоча бъде почистена и премине идентификация, да бъде предоставена на музея в Генерал Тошево. По думите на Костадинов, музеят в Ген. Тошево е безспорно един от най-добрите общински музеи.

Върху оброчната плоча, която най-вероятно е от II-III век сл. Хр., е изобразен тракийският бог-конник, поясни археологът Добри Добрев. Той добави,че находката е открита в землището между селата Кардам и Спасово, община Генерал Тошево, и предстои пълната й идентификация.

„Ще направим идентификация и движимата културна ценност ще постъпи в основния фонд на музея в Ген. Тошево. През януари тази година се навършват 57 години от обявяването на Ген. Тошево за град. Предвидили сме голяма изложба и ще  извадим всички предмети, които са от фонда, намерени при теренни проучвания, археологически разкопки. Така че и тази движима културна ценност дотогава ще е минала идентификация и ще може да бъде видяна от всички“, посочи директорът на музея в Ген. Тошево Цветелина Христова. Тя посочи, че за следващата година музеят в добруджанския град си е поставил като приоритетна задача археологически разкопки в землището край село Кардам. „Целта е да направим археологически обект, който да социализираме и да можем да предлагаме на всички гости на нашата община“, каза още Христова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама