Петиция срещу стипендиите за ромски ученици започнаха майки от Добрич

15:13, 22 окт 16 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майки от Добрич, които се обявиха срещу предоставянето на стипендии на ромчета за подкрепа на обучението им и дискриминирането по този начин на българските ученици, инициираха и петиция. В нея се казва: „Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на Република България, спрямо нашите деца – българските ученици. В случая се прави разграничение по етническа принадлежност. Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Това са децата на България, това е бъдещето на България. Нека да има такива проекти, но нека се даде шанс и равен старт на всички ученици да се преборят за тези стипендии. Нека да се разпределят по успех, по класиране в учебни състезания, по извън класни занимания, но нека стартът да е равен. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи.

Докога да търпим да се дискриминират децата ни? Докога ще „отглеждаме“ и „носим на гърба си“ тези малцинства? Тези, които нямат и един ден трудов стаж, а всички социални облаги се насочват към тях. Тези, които се гаврят с портретите на историческите ни личности като Васил Левски и цар Симеон I. На когото му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи. На когото не му се учи, и личен автомобил да му се осигури до училище да го води – пак няма да учи.

Според родителите, дискриминиращи са критериите, по които ще се отпускат стипендии на ромските деца.”Те ще получават по 30 евро месечна стипендия при успех от 3,50, докато за българското дете се изисква успех от 5,50, за да получи стипендия от 35 лева.

За по-малко от 24 часа петицията събра подкрепа от 2 190 души.

Родителите подготвиха и жалба до Комисията за защита от дискриминация, както и до различни институции в страната. Идната седмица те възнамеряват да организират и подписка. Не изключват възможността, ако управляващите не чуват гласа им, да организират и протест.

Петицията може да бъде подкрепена тук.

Ето и някои от коментарите към нея, с които родителите обясняват защо я подкрепят:

„Защото моето дете получава 35.00 лв детски на двама работещи родители,плащащи данъци, а ромите раждат, лежат и чакат на готово, лентяй. Защо не са равни правата за получаване на стипендии???”

„Защото искам всички български деца да имат равен старт и да бъдат третирани по еднакъв начин. Не желая едни да се облагодетелстват само защото са от друга етническа група. Стипендия се дава за акъл,а не защото принадлежиш към тази или онази етническа група!”

„Омръзна ми данъците ми да отиват в четвърто поколение " безработни", които получават помощи, детски надбавки, енергии и др. възлизащи два пъти повече от моята месечна заплата”.

„Защото се възмущавам за пореден път от разделението на децата. Всяко се труди и трябва да бъде оценено и поощрявано”.

„И моето дете учи и заслужава уважение”.

„Защото искам справедлив и равен старт за всички деца!”

„Защото не желая тази дискриминация към българския народ да продължава и ромите да се водят за малцинство, защото май ние сме на път да станем такова.”

„Защото не желая нашите деца да са в ролята на дискриминирани!”

„Защото смятам, че всички деца трябва да имат еднакъв стимул за учене и не е редно да се прави разлика”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама