Възстановка на сладкарница, кафене и кръчма в музея в градския парк в Добрич

20:48, 19 дек 16 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба „Пороците“ на Историческия музей в Горна Оряховица гостува на музея в Добрич. Тя ще бъде открита утре от 17. часа в музея в градския парк „Свети Георги“, а домакините обещават много изненади.

Чрез изложбата в музейното пространство е направена възстановка на кръчма, кафене и сладкарница „Роза“ от края на ХIХ - началото на ХХ век.

"Във времената без интернет това са били трите социални институции - място за срещи и дебати", сподели етнографът Лена Кирилова.

Директорът на музея в Горна Оряховица Пламен Маденов сподели, че изложбата  има своята десетгодишна история. „Това, което искаме да покажем е този своеобразен сблъсък между човешките слабости, от една страна и индустрията, която яхва тези пороци и започва да развива търговия с тях, от друга”, посочи той. Подчерта, че изложбата е закачлив поглед към представените пороци и по никакъв начин не дава насоки, не критикува, няма и за цел да популяризира.

Атрактивни експонати представят човешките пороци в три мобилни модула - „ Алкохол &Амбалаж“, „Тютюн, енфие &сие“ и „Захар, кафе &сие“. Така по нестандартен начин са обхванати и представени пороците от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

В изложбата могат да се видят първите бомбониери, метални кутии за халва, захарници, опаковки от шоколад, приспособления за дъвчене, пушене и смъркане на тютюн, алкохолни есенции, шишета. Колекцията съхранява и стара рецепта за "аер коняк - млечен", която посетителите могат да пробват с напътствието: ако успешно сте спазили технологията, опитайте глътчица, за да почувствате дъха на отминали времена.

Посетителите на изложбата ще видят първите бирени бутилки от онова време, с техните специфични стъклени етикети.  Всичко, свързано с тютюна, като дъвчене, пушене и смъркане, както и цигарени кутии, преспапие, специално устройство за вадене и подаване на цигари и други  различни сувенири, кореспондиращи с  този порок. Изложени са многообразни експонати  и опаковки на  сладките и вкусни изкушения, като кафе, чай, шоколад. Паралелно с това посетителите ще  могат да видят един илюстративен пояс, който представя историята на тези пороци – началото на уличната търговия и преразпределението на териториите, запазени етикети, първият закон, опитващ се да сложи ред в публичната употреба на алкохол, реклами и много други. 

Стар радиоапарат, фенер, халби, донесени от български възпитаници на университети в Германия, бъклици, градски тоалети са част от атракцията, с която Регионалният исторически музей се присъединява към изложбата "Пороците".









Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама