Свикват общинските епизоотични комисии в област Добрич във връзка с птичия грип

16:38, 04 яну 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 11 януари трябва да бъдат свикани общинските епизоотични комисии в област Добрич, на които да се набележат мерки за превенция и недопускане на болестта птичи грип, съобщиха от областна администрация.

Решението бе взето от областната епизоотична комисия, която бе свикана от областния управител Детелина Николова.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова информира, че на територията на Румъния има три потвърдени огнища на инфлуенца по птиците от лабораторни анализи, а за четвърто се чакат резултати от пробите. Тя съобщи още, че до края на януари има създадена организация и график за дежурства, както и разкрита телефонна линия, на която гражданите могат да подават сигнали при съмнение за заболяване по домашните и диви птици. Със заповед от 3 януари министърът на земеделието и храните забрани лова и разселването на пернат дивеч на територията на цялата страна. С цел превенция за недопускане и предотвратяване разпространението на заболяването на територията на област Добрич е забранен ловът на пернат дивеч в районите на Дуранкулашко и Шабленско езера.

Комисията реши още до 6 януари заседание да проведат представители на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, Български ловно-рибарски съюз и независими ловни сдружение на територията на Североизточна България. Те също трябва да набележат превантивни мерки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама