Приемът в първи клас в Добрич - в най-близкото до дома училище

13:25, 10 яну 17 25 1451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разработени са единни правила за прием на децата в 1 клас, съобщи заместник-кметът на Добрич по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. В сайта на Община Добрич е публикуван и графикът за прием. Единните правила включват 9 критерия и са съобразени с нормативната уредба. Сред критериите е местоживеенето на децата, като се предлага райониране на града, в зависимост от настоящия адрес. /Картата и графикът може да намерите в прикачените файлове вляво от новината/

Посочва се, че училищното образование започва от учебната година, която е с начало в годината  на навършване на 7-годишна възраст на детето. То може да започне и от 6-годишна възраст по преценка на родителя и при готовност на детето за училище.

Класирането на учениците в първи клас в училищата на територията на Община Добрич се осъществява на база на точкова система, която включва девет критерия. С най-голяма тежест – 15 т., е близостта на училището до настоящия адрес на родителите. Разработена е и специална карта на града. Също 15 точки при класирането получават децата с починали родители. По 10 точки се дават за близнаци,  деца с увреждания и деца със специални образователни потребности, за деца на родители с над 71 % инвалидност, деца, чиито братя или сестри учат в училището, завършилите подготвителна група в учебното заведение.  Толкова точки се дават, ако училището е в близост до местоработата на един от родителите.

Регистрираните критерии се доказват със съответните документи в срока за потвърждаване на приема. При открити несъответствия, детето отпада от приема и може да кандидатства в следващо класиране с ново заявление и нов входящ номер.

За всички деца, които кандидатстват за първи  клас,  задължително се подават заявления по образец в избраното основно или средно училище. Със заповед на директора на училището се определя училищна комисия, която приема заявления и извършва всички дейности по приема в първи клас. 

Резултатите от всяко класиране се публикуват на сайта на всяко училище в определен от Общината срок. В следващо класиране участват само деца, които са новорегистрирани или не са класирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама