Майки и деца от Добрич даряват косите си в помощ на болни дечица

14:01, 12 яну 17 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да дарят самочувствие и усмивка, да помогнат на деца, чиито заболявания налагат да носят перука, но семействата им нямат възможност да си го позволят. Тази задача са си поставили жени, които участват във фейсбук групата „Майките на Добрич”. Няколко дами вече са се разделили с дългите си коси. Други предстои да го направят. В благотворителната инициатива се включват и децата им. Искат да „заразят” колкото може повече хора, за да могат да дарят радост на повече нуждаещи се деца.  И не само в Добрич, а и в цялата страна.

Инициативата дошла от младата майка на две деца Татяна Иванова. Имала разкошна дълга коса до кръста, с която била свързана и емоционално. „Баща ми много я обичаше. Той почина преди година. Тогава реших, че трябва да я даря и да направя добро”, споделя Татяна. Тогава потърсила в различни организации информация как може да дари коса за направа на перука за болен. Едни казаха, че не приемат, а други обясниха, че ще я държат години. Тогава решила да потърси информация от другите членове на фейсбук групата „Майките в Добрич”. „Обръщам се към тези,които желаят да дарят косата си. Ще бъде хубаво ако се организираме и дарим заедно коса за една перука…. Ще се радвам да посрещна Коледа с полуобръсната глава! А още повече ще се радвам ако се съберем повече,за да зарадваме някого, който има нужда!”, написала в пост през декември Татяна. В началото нямало реакция. По-късно друга дама от групата повдигнала отново темата. Така решили да опитат да организират майките, за да съберат достатъчно коси и да зарадват болно дете.

Проучили какви са възможностите в различни перукерски ателиета в страната – най-вече в София и Варна. Когато разговаряла с ателие „Крез” във Варна, оттам насочили Татяна към болни с алопеция или  такива с липсваща част от скалпа в резултат на катастрофа или друг инцидент, тъй като те биха могли да се възползват по-дълго от перуката. Дори и 15 години, при добро поддържане. Така майките се обединили около идеята да помогнат с перука на дете с алопеция. Става въпрос за автоимунно заболяване, което може да доведе до загуба на коса или окосмяване. При него никога не е ясно дали загубата на коса ще спре и тя ще се възстанови в първоначалния си вид. Има случаи на малки деца, които страдат от това заболяване и те са подложени на убийствени подигравки от връстниците си в детската градина или училище, споделя младата жена.



Татяна знае какво е да имаш такъв проблем. Самата тя в миналото е страдала от това заболяване и е наясно какво може то да причини на едно дете. Затова е решена да помогне. Инициативата й вече е споделена от около 20 жени. Едни от тях вече са отрязали косите си, за други предстои да посетят фризьорски салон.

Косите вече се събират. Към инициативата се включват и деца.



Третокласничката от СУ „П. Р. Славейков” Йоана Иванова вече се раздели с прекрасната си дълга коса, за да помогне на болно дете. „Ние го обмисляме от доста време и, благодарение на групата и студио „Крез”, в което ходих преди Коледа, се надяваме на успех. Дъщеря ми е на 9 години и е много горда с постъпката си. Дори уговаря и други деца да се включат”, сподели майката на момиченцето.



Тъй като за изработката на една перука ще трябва да се плати, майките набират и средства за това – около 800 лева. Вече са събрали известна сума.

Сега те трябва да решат на кого да помогнат. Надяват се да открият дете, което има нужда от помощ. Затова отправят молба към близките на деца или млади хора с такива проблеми, които са затруднени и не могат да си позволят качествена перука, да се свържат с тях. Много би им се искало с косите си да помогнат на дете от Добрич и региона. Уверяват данните за него ще няма да бъдат публично оповестявани. То ще има възможност в перукерското ателие да избере вида перука, която желае да получи, за да се чувства щастливо. Близките могат да се свържат с Татяна Иванова на телефон 0879464744.



Татяна смята, че косите на майките, които вече са подкрепили благотворителната кауза, ще стигне не за една, а за две перуки.

Тя обаче се надява „да заразят” и други, не само в Добрич, но и в други градове. Мечтае да могат да помогнат на повече болни деца и жени, чиито лица отново да бъдат озарени от щастлива усмивка.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама