Стоян Георгиев: Защитихме достойно името на Морски клуб - Балчик

09:33, 19 яну 17 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Балчишката яхта „Блу Меджик” завърши успешно участието си в трансатлантическата регата „At-lantic Rally for Cruisers” (ARC). Заедно с още 212 лодки тя стартира на 20 ноември от испанския град Лас Палмас, Канарите. След 19 денонощия 11 часа и 56 минути екипажът от Балчик финишира в Родни бей на карибския остров Санта Лусия. Това стана на 10 декември. Балчишката яхта се класира на престижното 4-то място в своя клас Racing C и на четиринадесето в All Racing клас. Шкипер на яхта “Блу Меджик”, която защитава името на Морски клуб – Балчик, е Никола Попов.  Член на екипажа беше и председателят на клуба Стоян Георгиев. През 2016 г. беше 30-ото издание на регатата. Близо 300-та участващи яхти, сред които 75-те от ARC+ (които преминаха през Кабо Верде), я правят най-масовата ветроходна проява за прекосяване на Атлантическия океан.

За дългия път през Атлантика разказа пред журналисти Стоян Георгиев по време на клубна вечер, която бе продължение на Откритото събрание на членовете на Морски клуб Балчик, които обсъдиха свои проблеми и намерения за новата 2017 г.

По думите му, четвъртото място дава самочувствие за добро представяне. „Защитихме достойно името на Морски клуб - Балчик. Едно такова участие е свързано с доста свободно време на екипажа, също и финансиране. За любители като нас, 2700 мили през океана са сериозно преживяване и приключение”, сподели Георгиев.



Той разказа за пътуването. Обясни, че, благодарение, на високите технологии и сателитния телефон екипажът е имал постоянна информация къде се намират съперниците му. Това е направило състезанието много интересно за състезатели и публика. В интернет е имало приложение и всички лодки е можело да се наблюдават онлайн. Цялото състезание е било съпътствано с моменти, в които е трябвало екипажът да действа колективно.

Георгиев споделя, че, по време на пътуването си е направил изводи за океанското плаване. „Океанът е огромен и всички процеси там са големи и бавни. Например: валя ни много дъжд, първите няколко дни почти не спираше, направо подгизнахме. Когато реши да духа вятър, духа много и постоянно, а когато реши да е безветрие, спира вятърът и с дни няма и полъх. Вълните също са големи и постоянно ни съпътстваха шквалове (кратки летни бури)”, разказа Стоян Георгиев. Сподели, че по време на пътуването са срещнали делфини, летящи риби. Най-интересната среща е била със стадо китове, които спели, когато минали на 20–30 метра от тях. „Разбудиха се, започнаха да се гмуркат и да шляпат с опашки по водата. Да, океанът е чист, даже много чист, не сме срещали никакви плаващи предмети. Само планктон, който много интересно фосфорисцира през нощта, когато няма луна”, добави Георгиев.

Основната цел на Морски клуб – Балчик е да подготвя деца, да се популяризира спортът и да се привлекат повече млади хора, които да намират в морето и ветроходния спорт своята реализация и житейско бъдеще. По повод празника на града отново ще бъде организирана  станалата традиционна детска регата “24 май”. В края на май ще се проведе и т.нар. “Балчишка” регата за килови яхти, която от няколко години се провежда, съвместно с два румънски клуба. В последните дни на май членовете на клуба планират отново да премерят сили със северните съседи във ветроходния спорт за килови яхти. Миналата година са участвали 62 екипажа от двете страни с повече от 500 участници, което я е превърнало в най-масовото ветроходно събитие за 2016 г. „Надявам се и тази година да успеем да организираме и проведем подобно по ма-щаб събитие”, каза Георгиев.

Морскят клуб в град Балчик е създаден през 1946 година и през изминалата 2016 година отбеляза своята достойна 70-годишнина. Той е първият в страната клуб, построил собствена сграда през 1965 год. и яхтено пристанище през 1985 год. През годините на съществуването му в него са обучени хиляди младежи-донаборници за ВМС. Ежегодно са подготвяни и по 70-80 души за капитан-лодкари. Най-големите си успехи Морският клуб постига в дисциплините на морския спортен многобой /МСМ/. Многократен носител е на титли „Републикански шампион”  за жени и мъже. Морският клуб – Балчик даде на българския спорт 35 майстори на спорта, над 20 национални състезатели, стотици разрядници и хиляди младежи, обучени в морските дисциплини.

Настоящите състезатели по ветроходство взеха участие в 13 големи състезания през 2016 год., а спечелените от тях отличия са 25.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама