Условна присъда и глоба за турчин, ремонтирал Куршумлу джамия в Силистра

16:38, 19 яну 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Силистра днес призна вината на турския гражданин Али Ялчъндаг, извършил през есента на 2015 година без разрешение ремонт на фасадата на Куршумлу джамия в Силистра. В условията на задочен съдебен процес, в отсъствието на подсъдимия, който е бил редовно призован, но е отказал да присъства, първата съдебна инстанция му присъди 2 години и половина „лишаване от свобода“, което отлага с 5 години изпитателен срок, както и 8000 лева глоба, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Ялчъндаг е вторият, който бе привлечен под отговорност за незаконната ремонтна дейност на Куршумлу джамия - мюсюлмански храм, паметник на културата с национална значимост. Съдът днес призна вината му затова, че в периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 г. без необходимото разрешение наел работници, които нямат квалификация, за да запълнят образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент. По фасадата на сградата необратимо бил унищожен оригинален каменен градеж, чието възстановяване би оскъпило бъдещи консервационно-реставрационни работи.

Присъдата на първата съдебна инстанция може да бъде обжалвана или протестирана пред Варненския апелативен съд в 15 дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама