Два сигнала за работа при ниски температури в Добрич

16:10, 22 яну 17 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два сигнала  за работа при ниски температури са били подадени от началото на годината, съобщи Ангел Петков, изпълняващ длъжността директор на Инспекция по труда в Добрич.

Единият е свързан с обслужване на автомобили, а другият с производство на мебели. И двата сигнала са проверени. По единия са установени температури, по-ниски от допустимите, но работодателят още същия ден е предприел нужните мерки за отстраняване на проблема.

През последните седмици трудовите инспектори проверяват всички строителни обекти, тъй като е забранено да се работи на открито при температури под минус 5 градуса.

Главната инспекция по труда напомня на работодателите, че са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метеорологични условия. Той трябва да прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива  могат да бъдат промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия. Други възможни мерки са осигуряване на подходящи лични предпазни средства или средства за колективна защита, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, топли напитки и т.н.

При ниски температури оптималните стойности са между 16 и 23 градуса, а допустимите - от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа. Най-често се въвежда промяна на работното време или се възлага друга работа, при която това негативно въздействие се минимизира. Нарушенията, касаещи факторите на работната среда, част от които е микроклиматът, са свързани с липсата на измервания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама