Лекар и данъчен сред крадците от магазин за дрехи втора употреба в Добрич

18:09, 23 яну 17 25 3424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кражбите от магазините за дрехи втора употреба се увеличават като зараза, коментира пред Topnovini.bg Детелина Петрова – управител на магазин „Мания“ в центъра на Добрич. 90 на сто от крадците обаче са хора с възможности, с добро образование и позиции в обществото. Сред тях има лекар, данъчен инспектор, треньор офис мениджър и други, бясни тя.

Днес от полицията съобщиха за кражба на ботуши от магазина, извършена от 73-годишна жена. Петрова определи случая като много неприятна ситуация в чисто човешки план. Инцидентът е станал около 13 часа на 20 януари, петък, когато в магазина има ново зареждане. Жената събула ботушите си. Те също били от магазина. Оставила ги на щанда и тръгнала да си отива с новите, когато била разкрита от екипа на магазина. Цената на ботушите била около 26 лева. По случая е образувано бързо полицейско производство.

„И на нас ни беше много неприятно, че трябва да подадем сигнал до полицията“, обясни Петрова. По думите й обаче кражбата от възрастната жена не е извършена затова, че е нямала какво да обуе, тъй като предишните й ботуши били в много добро състояние. Те също били от магазина, макар да не е ясно дали са купени или откраднати.

Най-много от кражбите стават в петък, когато се зарежда стока. Няма седмица, когато да не се установи кражба. Работещите в магазина са ужасени от мащабите на това явление. Макар в магазина да има камери, клиентите не се притесняват да откраднат. Да си тръгнат с дреха или обувки, които не са платили.

Фирмата няма практика да обявява снимките на уличените крадци. Дори е приета практика, за да се спестят унижения и последващи съдебни действия, от крадците да се изисква да платят откраднатото в троен размер.

Въпреки това, предходния месец от заплатите на всеки от екипа са били спрени по 100 лева заради липси.

Прави впечатление обаче профилът на крадците. Бедните, възрастни хора и тези от ромски произход са малцинство. Те предпочитат да се помолят, за да им помогнат от магазина. Освен това, има опция, която дава възможност в четвъртък да се купят, примерно, обувки за 2 лева. Петрова споделя, че неведнъж са подарявали на хора, за които е видно, че са в безизходица и нямат как да си купят.

Около 90 на сто от кражбите в магазина се извършват от хора с възможности, такива с добро образование и положение в обществото.

Сред залавяните крадци има данъчен инспектор,  треньор по тенис, лекар. Когато го уличили в престъплението медикът заобяснявал, че страда от клептомания и регресивна амнезия. Неотдавна била уличена много добре изглеждаща дама, за която станало ясно, че ръководи офис в Добрич.  Петрова разказа за случай, когато жена решила „да си подмени“ ботушите, без да плати. Събула старите, които имали някакъв дефект. Обула новите и тръгнала да излиза от магазина. Когато я заловили, обяснила, че старите имали вече някакъв дефект. Затова си взела нови. За да не „ощетява“ магазина, оставила предишните.  

Много често това са хора с добри позиции, чиито дневни разходи са много повече от цените на стоките, които крадат, обясни Петрова.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама