Вписват паметника на генерал Колев в областния регистър на военните паметници

17:54, 21 фев 17 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметникът на ген. Иван Колев, издигнат в Добрич през септември миналата година, ще бъде вписан в Областния регистър на военните паметници. Това решение единодушно взеха членовете на Областната комисия „Военни паметници“, която заседава днес.

Присъства и Иво Антонов – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в Министерство на отбраната.

Решено бе в регистъра да се впишат и нови шест военни паметника на територията на Община Генерал Тошево.

Уточнено бе, че след като паметникът на ген. Колев бъде завършен, неговото състояние ще бъде актуализирано в регистъра. Областната комисия „Военни паметници“ ще изпрати становище до Министерството на отбраната за вписването на тези паметници и в Националния регистър на военните паметници.

Комисията обсъди и предложение от Община Генерал Тошево за изграждане на военна плоча на загиналите във войните в село Пчеларово. Проектът бе одобрен от всички членове на комисията.

Има развитие на идеята за изграждане на нов паметник в село Козлодуйци.

Историкът Радослав Симеонов сподели, че първоначалната идея е била да се изгради паметник на 36-ти пехотен Козлодуйски полк, но идеята е привлякла родолюбиви българи и вече се изготвя проект за паметник на загиналите от Бдинската дивизия – общо 620 души.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама